AMSTERDAM - De politiebonden gaan maandagmiddag met acties beginnen om een door hun gewenste cao af te dwingen.

In de politieregio’s Flevoland, Gooi en Vechtstreek en Utrecht stoppen agenten direct met het uitdelen van boetes voor lichte vergrijpen, laten de politiebonden het ANP maandag weten.

De bonden breiden hun acties dinsdag uit. Volgens ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp geven agenten in Groningen, Friesland en Drenthe vanaf dinsdag geen bekeuringen meer voor lichte vergrijpen.

Het gaat dan bijvoorbeeld om het rijden over een doorgetrokken streep, fietsen over de stoep of het onnodig toeteren door bestuurders van auto's.

Welke regio's er zullen volgen wilde de perswoorvoerder van de politiebond niet laten weten aan NU.nl, een boetevrij Nederland zal echter "sneller dan men zou denken" ontstaan.

'Geen bod'

Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) is maandag namelijk niet ingegaan op hun eisen. De bonden hadden de verantwoordelijk bewindsman tot maandag 12.00 uur de tijd gegeven om zich te bewegen in de richting van hun wensen.

''Er is geen enkel bod binnengekomen'', zeggen Van de Kamp en Han Busker van de NPB. Met name op het gebied van inkomensverbetering en de mogelijkheden voor vroegpensioen liggen de bonden en de minister nog te ver uit elkaar.

Opstelten houdt vast aan de zogenoemde nullijn (geen salarisverhoging). Dat is voor de bonden onverteerbaar.

'Menens'

''Deze minister denkt dat het niet menens is'', constateert Busker. ''Nou, dat is het wel degelijk. Ik heb met teleurstelling en verbazing kennis genomen van de opstelling van de minister. Opstelten zegt dat hij voor zijn mensen staat, maar hij vraagt nu te veel van ze.''

''De actiebereidheid is enorm groot'', benadrukt Van de Kamp. Naast terughoudendheid met bekeuren denken de bonden aan hardere maatregelen zoals politiemensen te laten weigeren bij grote evenementen te werken. Volgens Van de Kamp kan daarbij worden gedacht aan bijvoorbeeld voetbalwedstrijden.

De vakorganisaties hebben de caravan van het televisieprogramma All you need is love geleend. Die rijdt de komende dagen het hele land door en neemt videoboodschappen van agenten op die vervolgens op sociale media worden geplaatst om het publiek te laten begrijpen waarom de agenten in opstand zijn gekomen.

Lees reacties op dit nieuws via Twitter op NUlive