HEERHUGOWAARD - De grote brand die zondagnacht uitbrak in een kassencomplex in Heerhugowaard is onder controle.

Dat heeft een woordvoerster van de gemeente maandagochtend gezegd. Bij de gemeente zijn nauwelijks telefoontjes binnengekomen van mensen die last hadden van hinderlijke irritaties aan ogen, neus en keel.

Heerhugowaard waarschuwde voor grote hoeveelheden schadelijke rook die zouden zijn vrijgekomen.

Metingen van de brandweer gaven echter in de loop van maandagochtend nulwaardes aan, aldus de woordvoerder.

Onrust

Volgens de woordvoerster ontstond onrust onder de bewoners van de Noord-Hollandse stad toen de sirenes afgingen maar de informatievoorziening op zich liet wachten.

''Dat heeft te lang geduurd. We gaan onderzoeken hoe het komt. Er is besloten, met het oog op de volksgezondheid, de sirenes vrij snel te laten afgaan maar toen kwam de eerste informatie pas na 30 tot 50 minuten op gang via RTV N-H. Dat is te laat.'' Op de website van de gemeente was pas na een uur een bericht te lezen over de brand.

Onderzoek

Bij het voorgenomen onderzoek zijn de gemeente Heerhugowaard, de brandweer en de veiligheidsregio betrokken. Volgens een woordvoerder van RTV N-H heeft de regionale zender direct de instructies van de veiligheidsregio opgevolgd.

Op de televisie is een informatiestrook ingericht en op de website van de rampenzender werd een bericht geplaatst. Het zou niet nodig zijn geweest om de radio-uitzending aan te passen, zo meldde de veiligheidsregio.

Hoeveel verontruste telefoontjes de gemeente heeft ontvangen, is niet bekend. Op Twitter en de gemeentelijke website staan legio boze reacties.