HEERHUGOWAARD - In Heerhugowaard is in de nacht van zondag op maandag het luchtalarm afgegaan nadat er een grote brand was uitgebroken bij een kassencomplex.

Dat heeft een woordvoerder van de politie bekendgemaakt.

Volgens de gemeente zijn bij de brand grote hoeveelheden schadelijke rook vrijgekomen. Deze rook is hinderlijk en kan irritaties veroorzaken in keel, neus en ogen.

Mensen die op de grond verbrandingsresten vinden, wordt geadviseerd deze met handschoenen op te ruimen. Ook wordt aangeraden geen tuingroenten op te eten in gebieden waar zichtbare asdeeltjes zijn geland.

De brand was om half 7 nog niet onder controle, aldus de politie. Het is niet duidelijk hoe lang het nog duurt voordat wel het sein brand meester kan worden gegeven.

Slechte informatie

Op de site van de gemeente en Twitter beklagen veel mensen zich over de slechte informatievoorziening, nadat het luchtalarm was afgegaan. Ook werd er na het alarm op RTV Noord-Holland, die in deze regio als rampenzender opereert, en op de site crisis.nl niet direct informatie verstrekt over de brand en de risico's.

RTV Noord-Holland heeft direct de instructies van de veiligheidsregio opgevolgd. Dat stelt de rampenzender na de kritiek van de vele mensen.

''Wij hebben direct contact met de meldkamer gehad’’, stelt een woordvoerder. ''Daarna hebben wij op de televisie een informatiestrook ingericht en op de website informatie geplaatst." De veiligheidsregio vond het volgens RTV Noord-Holland niet nodig om de radiouitzending aan te passen.

De overheid adviseert om wanneer een luchtalarm afgaat naar binnen te gaan, ramen en deuren te sluiten en de plaatselijke calamiteitenzender aan te zetten voor informatie over de reden van het alarm.