VALKENBURG - Een brand in een leegstaande manege aan de Plenkertstraat in Valkenburg heeft in de nacht van zaterdag op zondag voor grote rookoverlast gezorgd.

De voormalige manege is volledig in de as gelegd. Dat maakte de brandweer bekend.

Versnipperde kunststof bier- en limonadekratten die in de manage lagen opgeslagen, gingen in vlammen op. Door de brandende kunststof ontstonden grote, zwarte rookwolken die over het Limburgse Valkenburg trokken.

Stankoverlast

De hulpdiensten riepen inwoners met geluidswagens op ramen en deuren dicht te houden. Gewaarschuwd werd voor stankoverlast.

Vanwege de rook werd besloten horecagelegenheden in het centrum van Valkenburg om half drie te sluiten. Om het uitgaanspubliek naar huis te brengen, werden extra taxi's opgeroepen.

Asbest

De brand brak zaterdagavond om elf uur uit. Om half vijf 's nachts was de brand bedwongen. De brandweer kon een leegstaand huis pal naast de manage redden. In de Plenkertstraat viel tijdens de brand de stroom uit.

De oorzaak van de brand is nog onbekend. Volgens de brandweer bevatte een kleine aanbouw van de loods asbest, maar is dit niet buiten het terrein van de manage terechtgekomen. Metingen wezen uit dat er geen te hoge concentraties van gevaarlijke stoffen zijn vrijgekomen.

Grote brand in Valkenburg