DEN HAAG - Regeringspartij CDA is geschokt over een gedetailleerd overzicht van incidenten bij het tankopslagbedrijf Odfjell in het Rotterdamse Botlekgebied.

Daaruit komt naar voren in welke hoeveelheden stoffen als stookolie, fosforzuur en benzine de afgelopen jaren zijn vrijgekomen.

Het gaat soms om grote hoeveelheden. ''Soms lekken er druppels, soms liters en soms tonnen'', aldus CDA-Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt. Hij constateert daarnaast dat het aantal incidenten toeneemt.

Opspraak

Staatssecretaris Joop Atsma (Milieu) heeft de informatie aan de Tweede Kamer gestuurd. Odfjell raakte vorig jaar in opspraak omdat het bedrijf onder meer een groot incident had verzwegen waarbij 200 ton brandgevaarlijk butaangas was ontsnapt uit een tank. Het nu gepubliceerde overzicht geeft een reeks incidenten weer.

Het CDA wil komende week uitleg van Atsma. ''Hoe is het mogelijk dat dit zo lang door kan gaan'', aldus CDA-Kamerlid Michiel Holtackers. Omdat de incidenten aanhielden ondanks regelmatige inspectiebezoeken vreest het CDA dat de overheid medeverantwoordelijk kan worden gesteld voor de situatie bij Odfjell. ''Ik wil van Atsma horen hoe hij dat gaat voorkomen'', aldus Holtackers.