DEN HAAG - Onderzoek laat zien dat het voor Nederland beter is terug te keren naar de gulden in plaats van vast te houden aan de euro.

Dat stelt PVV-leider Geert Wilders op basis van onderzoek dat op zijn verzoek is uitgevoerd door een Brits bureau.

De invoering van een Europese munt zou volgens het onderzoek de Nederlander 800 euro voordeel per jaar hebben opgeleverd. Maar door minder economische groei en de eurocrisis zou de euro ons jaarlijks 2700 euro per persoon kosten.

Verder is ons land volgens de onderzoekers minimaal 127 miljard euro kwijt aan aanhoudende financiële reddingsoperaties voor landen als Griekenland.

Eurozone

Het verlaten van de eurozone kost eveneens miljarden euro's. Volgens Wilders is dat vooral in het eerste jaar het geval, maar wordt dat verlies al snel goed gemaakt. Maandag presenteert Wilders alle cijfers.

Vorig najaar, toen de euro zwaar onder druk stond, besloot Wilders tot een onderzoek. Hij beschouwt de euro als een mislukt project en wilde weten of een terugkeer naar de gulden ons land uiteindelijk meer oplevert. Het onderzoek is uitgevoerd door het Britse onderzoeksbureau Lombard Street Research, dat als eurosceptisch bekend staat.

Referendum

Wilders wil een referendum over een terugkeer naar de gulden. Andere partijen in de Tweede Kamer willen de resultaten maandag eerst zien. Ze hebben het vermoeden dat Wilders zaterdag slechts een deel van het verhaal naar buiten heeft gebracht.

In het Radio 1-programma Tros Kamerbreed waarschuwde SP-Kamerlid Ewout Irrgang zaterdag bovendien dat een referendum over een vertrek uit de eurozone schadelijk kan uitpakken voor de Nederlandse economie. '

'Je moet het doen of niet doen, maar je moet er niet over praten'', aldus Irrgang. Hoewel lid van een eurosceptische partij maakte Irrgang duidelijk dat een terugkeer naar de gulden volgens hem niet realistisch is.

Lees de Twitterberichten over dit onderwerp op NUlive