DEN HAAG - Leerlingen in de bovenbouw van havo en vwo kunnen blijven kiezen uit vier profielen.

Minister Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) wilde snoeien in het aantal profielen om meer ruimte te geven aan kernvakken als wiskunde, Nederlands en Engels, maar ziet daar nu vanaf.

Na afloop van de wekelijkse ministerraad zei de minister dat minder vakkenpaketten niet helpt om meer les te geven in andere vakken. Ze wil geen risico's nemen met ingrijpende wijzigingen in de bovenbouw als niet duidelijk is wat dit oplevert.

Wel wordt wiskunde verplicht op de havo en krijgen scholen meer armslag om algemene natuurwetenschappen en culturele en kunstzinnige vorming te geven. Nu hoeven havoleerlingen die kiezen voor het profiel cultuur en maatschappij geen wiskunde te doen. Het wiskundevak dat zij moeten gaan doen wordt wel de lichtste variant, wiskunde C.

Uitval

Maar deze groep kiest het minst vaak voor het hoger onderwijs en telt daar ook de meeste uitvallers. Van Bijsterveldt vindt het van belang dat alle leerlingen van het voortgezet onderwijs goed beslagen ten ijs komen als ze naar universiteit of hogeschool gaan. Daarom komt er ook meer nadruk op wiskunde, Nederlands en Engels.

Leerlingenorganisatie LAKS vreest dat leerlingen die wiskunde niet aankunnen, inderdaad afvallen voor het hoger onderwijs en in het vmbo verzeild raken. ''Je kan een opleiding willen doen waar je helemaal geen wiskunde voor nodig hebt. De toegang wordt je nu ontzegd'', aldus een woordvoerster.