AMSTERDAM - Inwoners van Westkapelle hebben hun kinderen weggehouden bij de 60-jarige man die heeft opgebiecht honderd tienerjongens te hebben misbruikt. 

Dat heeft burgemeester van Veere Rob van der Zwaag donderdag gezegd in het televisieprogramma Nieuwsuur.

De gemeente Veere hield vanwege de zaak donderdagavond een bewonersbijeenkomst. De sfeer was volgens de burgemeester 'betrokken, zakelijk, maar aangrijpend'.

De bewoners zijn volgens de burgemeester boos op het Openbaar Ministerie, omdat die het er op heeft doen laten lijken dat die honderd kinderen uit Westkapelle komen.

Stigmatisering

De inwoners zouden spreken van stigmatisering van Westkapelle. "We weten dat hij in Westkapelle woonde, maar hij begaf zich ook buiten deze plaats en zelfs buiten de gemeente Veere. "Dat die honderd jongens allemaal uit Westkapelle komen, klopt niet'", aldus de burgemeester van Veere, waaronder Westkapelle valt.

De inwoners zijn van mening dat ze hun kinderen juist hebben beschermd tegen de man. Ze zouden niet de andere kant op hebben gekeken. De reputatie van de man zou daarbij ook buiten Westkapelle bekend zijn geweest, stelde Van der Zwaag.

Opgebiecht

De 60-jarige man uit Westkapelle zit sinds september vast voor twee ontuchtzaken. Woensdag werd bekend dat hij ook het misbruik van een honderdtal andere jongens heeft opgebiecht. Het gaat om tieners tussen de 14 en 17 jaar. De verdachte zou allerlei seksuele handelingen hebben uitgevoerd, maar de jongens niet hebben gepenetreerd.

Volgens Omroep Zeeland woonden ongeveer dertig mensen de bijeenkomst donderdagavond bij. Tijdens de bijeenkomst zou een nieuw slachtoffer zich hebben gemeld. De man zou in de jaren zestig zijn misbruikt. Hij was toen een 9-jarige jongen, de verdachte was destijds 17. De zaak zou inmiddels verjaard zijn.