DEN BOSCH - Het Openbaar Ministerie en de reclassering zijn er niet in geslaagd een gemeente te vinden die onderdak wil bieden aan de veroordeelde pedoseksueel Sytze van der V. 

Het gerechtshof in Den Bosch gaat daarom alsnog oordelen of hij 3 maanden voorwaardelijke celstraf moet gaan uitzitten, zoals het Openbaar Ministerie wil.

Het OM herhaalde donderdag dat Sytze van der V. niet wil luisteren naar de reclassering en niet wil zeggen waar hij verblijft. Hij heeft de voorwaarden aan zijn straf geschonden en moet daarom weer gaat zitten, aldus advocaat-generaal Willemsen.

Het hof wilde 3 maanden geleden nog geen uitspraak doen. De rechters vonden het destijds essentieel dat de behandeling van de 64-jarige Eindhovenaar alsnog van de grond komt. Ze bepaalden destijds dat partijen in een ultieme poging op zoek moesten naar een geschikt huis.

'Stille diplomatie'

‘Zeer veel inspanning’ en ‘stille diplomatie’ leidden pas heel recent tot het eerste concrete aanbod van een flat. Sytze van der V. wilde de vraag van de rechter of hij het huis kan accepteren, donderdag niet beantwoorden. Volgens Van der V. wonen er bekenden en zal zijn verleden snel uitlekken. De flat is niet geschikt omdat er veel allochtonen wonen die hem wegpesten of erger. Bovendien liggen er een kinderdagverblijf en zwembad in de buurt.

Willemsen herhaalde dat niet de veroordeelde de regie bepaalt en hij niet het slachtoffer is. De Eindhovenaar is onherroepelijk veroordeeld voor ontucht met minderjarige jongens. Na vrijlating uit de gevangenis in 2009 legde de gemeente Eindhoven hem een gebiedsverbod op. Sindsdien leidt de pedoseksueel een zwervend bestaan.

Het hof doet op 15 maart uitspraak.