AMSTERDAM - Meer dan 1300 scholen sluiten komende dinsdag de deuren omdat het personeel staakt tegen de bezuinigingen in het passend onderwijs.

Dat hebben de onderwijsbonden donderdag laten weten. Tienduizenden leraren worden er verwacht bij het protest in de Amsterdam Arena.

Docenten van meer dan 2500 basis- en middelbare scholen hebben zich tot nu toe opgegeven als staker. Het gros daarvan zijn scholen in het primair onderwijs (72 procent), gevolgd door middelbare scholen (21 procent) en een aantal instellingen uit het mbo.

Vanuit de Arena willen leraren en schoolleiders een massaal nee laten horen tegen de bezuinigingen en ontslagen in het passend onderwijs voor leerlingen die extra zorg nodig hebben, bijvoorbeeld omdat ze dyslectisch zijn of ADHD hebben.

Tevens eisen ze een verbetering van de kwaliteit van onderwijs voor alle kinderen.

Vakbonden

De staking wordt georganiseerd door de vakbonden AOb, CNV Onderwijs, AVS, FvOv en Abvakabo FNV. De door hen geregelde bussen om de docenten naar de Arena te vervoeren, zijn inmiddels allemaal vol.

''Dat betekent dat los van de mensen die op eigen gelegenheid naar de Amsterdam Arena komen, al 23.000 mensen komen staken'', aldus de bonden.

Vorig jaar was er ook al een grote demonstratie tegen de voorgenomen bezuiniging van 300 miljoen euro. Daar kwamen destijds duizenden medewerkers in het passend onderwijs op af.