AMSTERDAM - De politie heeft deze week een tweede verdachte aangehouden voor de aanslag op de rechtbank in Amsterdam.

De 23-jarige man werd in de nacht van dinsdag op woensdag opgepakt, maakte de politie donderdag bekend.

Eerder arresteerde ze al een 24-jarige man. Beiden komen uit Amsterdam. Politie en justitie verdenken het tweetal van het plegen van de aanslag met een raketwerper op het gerechtsgebouw aan de Parnassusweg in de vroege ochtend van 21 september vorig jaar. Hierbij raakte wonderwel niemand gewond.

De aanslag leidde tot veel schade aan het trappenhuis van de E-toren. Een groot aantal ruiten sneuvelde.

Voorgeleid

De politie hield de eerste verdachte op 6 januari aan. Hij zit nog vast. Zijn vermeende kompaan wordt vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Haarlem. Deze week werd ook de grijze motorscooter gevonden die vermoedelijk bij de aanslag is gebruikt.

Vlak voor de kerst troffen duikers van Defensie in het water van de Stadionkade in Amsterdam de lanceerbuis aan waarmee vermoedelijk de granaat vanaf de schouder is afgeschoten.

Antitankwagen

Volgens de politie beschikten ze over een antitankwapen dat in het leger wordt gebruikt. Normaal kan de raket die hiermee wordt afgeschoten door de dikke gepantserde wand van een tank dringen en de inzittenden doden.

Het tweetal wordt verdacht van meerdere misdrijven. Zo zou de 24-jarige man afgelopen december een jongen van 17 hebben neergeschoten in de Amsterdamse wijk De Pijp, aldus de politie.

De arrestant van deze week is medeverdachte in deze zaak. Het slachtoffer overleefde ternauwernood.