ROTTERDAM - De man die op een avond in januari met zijn auto een huiskamer in Noordwijk binnenreed met de dood van een bejaard echtpaar tot gevolg, krijgt 12 maanden gevangenisstraf.

Daarvan zijn 4 maanden voorwaardelijk.

Dat heeft de rechtbank in Rotterdam woensdag beslist. Het Openbaar Ministerie had een gevangenisstraf van 3 jaar geëist.

Het OM bestudeert het vonnis en beslist binnen 2 weken of het eventueel in hoger beroep gaat.

Zzp'er

De rechtbank achtte bewezen dat de 39-jarige uit Polen afkomstige Krzysztof B., die in Nederland een bestaan als zzp'er opbouwde, zich schuldig heeft gemaakt aan roekeloos rijgedrag dat het leven kostte van de 78-jarige man en zijn 76-jarige vrouw.

B. wordt tevens voor 5 jaar de rijbevoegdheid ontzegd, waarvan een jaar voorwaardelijk. Voor beide straffen geldt een proeftijd van 2 jaar.

B. raakte in een gevaarlijke bocht de macht over zijn stuur kwijt en ramde de woning. De weg waarop hij reed, was glad en hij reed te hard. Vermoedelijk had hij achter het stuur zitten bellen. Na het ongeval maakte hij zich uit de voeten. Een paar dagen later kon hij alsnog worden aangehouden.

Roes

De advocaat van B. had vrijspraak gevraagd. Zijn cliënt was depressief en zou in een roes zijn geraakt door de bijwerking van een medicijn, zonder dat hij op de hoogte was van de mogelijke effecten van het medicijn. Het dodelijk ongeluk zou hem daarom niet zijn aan te rekenen. De rechtbank achtte de man echter volledig aansprakelijk.