ROTTERDAM - Netbeheerder Stedin investeert dit jaar bijna 500 miljoen euro in de aanleg, het verbeteren en vervangen van gas- en elektricteitsnetten. Dat maakte Stedin woensdag bekend.

Het is naar eigen zeggen voor het eerst dat de netbeheerder de jaarlijkse voorgenomen investering bekendmaakt. Stedin raakte in het verdomhoekje door een serie grote stroomstoringen, vorige maand in Rotterdam en omgeving.

Onder druk van het Rotterdamse stadsbestuur besloot Stedin een onafhankelijk onderzoek te laten doen naar de stroomstoringen. De resultaten van dit onderzoek worden medio april verwacht.

Een groot deel van de investeringen wordt besteed aan uitbreiding en verbetering van elektriciteitsnetten in Rotterdam, het Rotterdamse havengebied inclusief Maasvlakte 2, de regio Dordrecht/Zwijndrecht, de stationsgebieden van Delft en Utrecht en Goeree-Overflakkee.

Het Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakkee heeft een verouderd netwerk en werd de afgelopen jaren veelvuldig geteisterd door langdurige stroomstoringen.

''Wij willen bewoners, bedrijven en overheden op toegankelijke wijze inzicht geven in onze geplande grote werkzaamheden en projecten'', aldus het bedrijf.

Volgens Stedin liep het aantal gemiddelde storingsminuten in zijn gebied vorig jaar terug van 28,3 naar 24,7.