AMSTERDAM - Meer dan de helft van de verkeersboetes die buitenlandse diplomaten in Nederland ontvangen, blijft onbetaald.

Dit blijkt uit onderzoek van NU.nl naar cijfers die bij het Centraal Justitieel Incasso Bureau zijn opgevraagd.

Buitenlandse diplomaten in Nederland genieten onschendbaarheid en kunnen daardoor niet verplicht worden om hun boetes te betalen. In 2009 en 2010 werden respectievelijk 60 en 55 procent van de verkeersboetes niet betaald.

In 2011 bleef 59 procent onbetaald maar hiervan is in een kwart van de gevallen de uiterste betaaltermijn nog niet verstreken. In totaal werden in 2011 4110 verkeersovertredingen van buitenlandse diplomaten beboet.

De gegevens zijn afkomstig van het CJIB. - (c)NU.nl/Jelle Kamsma

Boetebedrag

Het gemiddelde boetebedrag dat de diplomaten per overtreding dienen af te tikken, ligt net onder de zestig euro. In 2009 en 2010 tezamen liep de Nederlandse staat bijna drie ton aan inkomsten mis door onbetaalde verkeersboetes. Voor het jaar 2011 hebben diplomaten nog ongeveer 127 duizend euro aan boetes uitstaan.

De gegevens zijn afkomstig van het CJIB. - (c)NU.nl/Jelle Kamsma

In de resultaten zijn verschillende soorten overtredingen samengevoegd (zowel schikkingsvoorstellen als de zogenaamde Wet Mulder) van voertuigen met een kenteken van het Corps Diplomatique.

Buitenlandse Zaken

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken zegt in een reactie het een slechte zaak te vinden dat zo veel boetes niet betaald worden maar geeft aan geen dwangmiddelen te kunnen inzetten. Nederlandse diplomaten in het buitenland worden door de gedragscode van het ministerie wel verplicht hun boetes te betalen.

Fonds

SP-Kamerlid Harry van Bommel zegt in een reactie al eerder te hebben voorgesteld om een fonds op te zetten, waaruit boetes kunnen worden betaald.De buitenlandse posten in Nederland moeten zorgen dat er geld in dit fonds wordt gestopt. Dit fonds kan ook worden gebruikt voor niet-afgeloste schulden door buitenlandse diplomaten.

Naar aanleiding van deze bevindingen heeft PVV-Kamerlid Lilian Helder Kamervragen ingediend.

Bekijk hier de onderliggende gegevens