UTRECHT - De officier van justitie heeft twee jaar gevangenisstraf, waarvan een half jaar voorwaardelijk, geëist tegen de 40-jarige advocaat Wilbert E.

Hij wordt verdacht van verkrachting en aanranding van een cliënte. De Nijmegenaar zou bovendien gedurende een proeftijd van twee jaar niet in de advocatuur mogen werken. De zaak diende woensdag voor de rechtbank in Utrecht.

De raadsman, die kantoor houdt in Tiel, zou de vrouw in december 2010 op zijn kantoor en bij haar thuis hebben gezoend en betast. Hij stond haar bij in een echtscheidingsprocedure.

Hij probeerde haar op zijn kantoor te kussen, trok aan haar haren, kneep in haar borsten en maakte zich schuldig aan seksueel binnendringen met zijn vingers, aldus het Openbaar Ministerie (OM).

Gedreigd

Ook moest ze een foto van haar vagina naar hem sturen en zou hij in haar bijzijn hebben gemasturbeerd, stelt de vrouw in haar aangifte. E. zou hebben gedreigd dat het nadelige gevolgen voor haar alimentatie zou hebben als ze niet meewerkte.

De Nijmegenaar geeft toe dat hij op een avond ''op een onbeholpen manier'' heeft geprobeerd zijn cliënte in haar woning te versieren, maar hij zou haar nooit hebben aangeraakt.

Eerder ontkende hij nog dat hij die avond bij haar was geweest, hoewel de vrouw hun conversatie had opgenomen. ''Ik heb me daar niet gedragen zoals een goed advocaat betaamt", zei hij nu.

Vrijspraak

Volgens de officier van justitie is op de geluidsopnamen duidelijk te horen dat de vrouw meermalen 'nee' zegt. Op basis van telefoongegevens vond ze bewezen dat de Nijmegenaar ook al eerder in de woning van zijn cliënte was geweest.

De advocaat van E. pleitte voor vrijspraak omdat er volgens hem geen bewijs was voor de verklaringen van de vrouw. De rechtbank doet 14 maart uitspraak.