DEN HAAG - De gemeente Den Haag en de actievoerders van Occupy die op het Malieveld staan, moeten in gesprek om tot een oplossing te komen in het conflict tussen beide partijen.

Dat heeft de rechtbank dinsdag bepaald. De betogers mogen buiten een gasstel en kaskachels gebruiken en ze mogen windvangers plaatsen.

Dit was dinsdag de voorlopige uitkomst van twee rechtszaken die de betogers hadden aangespannen tegen de gemeente.

Den Haag wilde de occupy’ers woensdag weg hebben, onder meer omdat het protest tegen de 'graaicultuur in de financiële wereld' een steeds permanenter karakter krijgt. Eerder mochten de demonstranten geen ondersteunend materiaal plaatsen.

Algehele stop

In ene zaak, over een algehele stop van het protest, deed de rechter geen uitspraak. Daarvoor is een bodemprocedure de juiste weg. Hij liet wel merken dat het hardloopevenement de City-Pier-City Loop voor een probleem kan zorgen. Maar er zou voor de occupy'ers dan wel een oplossing moeten komen en daarom is overleg nodig.

De partijen kunnen donderdag of vrijdag laten weten of ze eruit zijn gekomen. Lukt dat niet, dan doet de rechter later uitspraak.

Overleg

Den Haag zal conform de uitnodiging van de rechter met de occupy’ers rond de tafel gaat zitten, aldus een woordvoerder van de gemeente. Op het Malieveld staan sinds half oktober ongeveer 20 man met tentjes.

In de andere zaak, van het ondersteunend materiaal, kregen de occupy’ers deels gelijk. Wat betreft de warmtebronnen en de windvangers trokken ze aan het langste eind. Ook mogen ze kleine tentjes vervangen. Maar een grote tent en een ‘EHBO-tent’ mogen niet.

Lees alles over de Occupy-beweging in ons dossier