AMSTERDAM - Individuele wooninformatie is steeds voor iedereen opvraagbaar.

Dat geldt niet alleen voor het type van de woning of de inhoud, maar ook voor de verkoopprijzen of de hoogte van de hypotheek die op een huis is afgesloten.

Deze gegevens van gemeenten en het Kadaster, zijn al jaren openbaar, maar werden voornamelijk opgevraagd door makelaars, notarissen en banken, die zakelijke banden hebben met de woningmarkt.

Maar inmiddels worden deze gegevens gekocht door bedrijven die ze via een webwinkel voor een paar tientjes aan particulieren doorverkopen. Met een paar muisklikken kunnen woningkopers alle financiële informatie bemachtigen van het huis waar ze wellicht een bod op willen doen.

Directeur P. Schoots van Kadasterdata.nl geeft grif toe dat hij ook klanten heeft die ‘uit nieuwsgierigheid’ de hypotheekschuld van een huiseigenaar opvragen.

Kadasterdata is een van de bedrijven die wooninformatie aankopen en die aan particulieren verkopen. Hij verwacht dat de markt voor wooninfo een sterke groei zal doormaken.

Ook informatie over gemeentelijke WOZ-taxaties is gemakkelijk te krijgen. Dat is van belang voor huishoudens die bezwaar tegen hun beschikking willen maken. Gemeenten moeten de beschikkingen voor 1 maart verstuurd hebben.

Achtergrond: Hoe hoog is de hypotheek van de buren?