AMSTERDAM - De buurman heeft z’n huis verkocht. Leuk voor hem, zeker in deze tijd. Maar de vraag ‘voor hoeveel’ blijft meestal een beetje in de lucht hangen. Nederlanders laten zich niet graag in hun portemonnee kijken.

Toch zijn alle gegevens over de eigen woning al geruime tijd openbaar. Niet alleen type, oppervlakte of inhoud, maar ook de koop- of verkoopprijzen, tot en met de hoogte van de hypotheek van de laatste eigenaar. Maar tot voor kort wisten alleen makelaars, notarissen of banken de weg naar deze gegevens te vinden. Inmiddels zijn ze ook voor het grote publiek gemakkelijk toegankelijk.

Gemeenten en Kadaster, die over alle wooninformatie beschikken, zijn verplicht hun gegevens tegen kostprijs aan commerciële bedrijven beschikbaar te stellen. Met hulp van de gedigitaliseerde databanken, maken ze er hapklare producten van, die voor bedragen van 5 tot 25 euro met een paar muisklikken te verkrijgen zijn.

Een van deze bedrijven is Kadasterdata.nl, waar mensen voor €14,95 elke hypotheek in Nederland kunnen opvragen en inzien. Het is altijd handig om te weten hoe hoog de hypotheek is van het huis waarop je een bod zou willen doen. In theorie zal iemand met veel overwaarde eerder bereid zijn de prijs wat te laten zakken, dan een verkoper die daardoor met een schuld zou blijven zitten.

Niet ontkennen

Directeur P. Schoots van Kadasterdata.nl, wil niet ontkennen dat er ook mensen uit nieuwsgierigheid verkoopprijzen en hypotheekinformatie bij zijn bedrijf kopen.

''We merken dat het gebeurt, je kunt aan de postcode zien of het om een huis gaat dat echt te koop staat, of niet. Dat hoort er bij, de gegevens zijn openbaar. Maar de informatie is natuurlijk vooral nuttig voor mensen die een huis kopen of verkopen. Sommige makelaars doen niet veel meer dan het huis van hun klanten op internet zetten. Het hele verkoopproces moeten de verkopers zelf doen. Dan moeten ze beslagen ten ijs komen en over alle gegevens van een kandidaat koper kunnen beschikken."

Dat Kadasterdata in televisiespotjes hard aan de weg timmert, komt omdat de WOZ beschikkingen, dus de gemeentelijke waardebepaling van een woning, deze dagen bij 7 miljoen huishoudens in de bus vallen.

Op 1 maart moeten ze binnen zijn. Zeker nu de woningprijzen dalen, bekijken mensen hun WOZ beschikking met een combinatie van argwaan, verbazing en ergernis, omdat de hoogte invloed heeft op de belastingheffing van gemeente, waterschap en rijk.

Bezwaar

Bij het opstellen van een bezwaar, kan de wooninfo van een bedrijf als Kadasterdata helpen. Het biedt voor €24,95 een rapport, waarin aan de hand van gegevens van gemeenten en Kadaster, de WOZ waarde van het eigen huis is berekend. Bovendien is er de WOZ waarde van gelijksoortige huizen in de buurt, in opgenomen.

Als de uitkomst lager ligt dan de thuis ontvangen beschikking, is de kans op succes bij een bezwaarprocedure groot. Schoots: ''Regelmatig blijkt uit onze berekeningen dat er een te hoge WOZ waarde op de beschikking staat, dan heeft het zin om bezwaar aan te tekenen.”