UTRECHT - Politie en justitie laten hun optreden rondom de vermissing van de 32-jarige dove en hulpbehoevende Freya Svasek uit Utrecht onderzoeken.

Een oud-politiechef en een oud-procureur-generaal worden hiervoor gevraagd, zo heeft het Openbaar Ministerie in Utrecht dinsdag laten weten. Doel van het onderzoek is een evaluatie van de eigen handelwijze en daar zo nodig lessen uit trekken, aldus het OM.

Freya Svasek werd sinds november vorig jaar vermist. Tien dagen geleden bevrijdde de politie haar uit een woning in Hoevelaken, nadat zij aan de hand van telefoongegevens was getraceerd.

De huurder van het pand en een andere man zijn aangehouden. De mannen hielden de vrouw maandenlang vast en mishandelden en misbruikten haar op gruwelijke wijze.

Bekende

De huurder van de woning is een bekende van de politie. De politie kwam regelmatig bij de man aan de deur wegens klachten over geluidsoverlast en geweld. Hij zou buren die hem aanspraken op de geluidsoverlast ook hebben bedreigd.

Agenten van de regiopolitie Gelderland-Midden kwamen in de tijd dat de Utrechtse vrouw werd vastgehouden tot tweemaal toe poolshoogte nemen wegens klachten, volgens een woordvoerder van de politie in Utrecht die onderzoek doet naar de zaak.

De politiemensen ontdekten de vrouw toen niet.

Gegil

Volgens de Utrechtse zegsman zette de politie de eerste keer twee dienstwagens en een politiehond in toen er werd gebeld over gegil in de woning in Hoevelaken. Er was echter niemand thuis.

Bij navraag in de buurt kon of wilde niemand zeggen wie het gegil precies had gehoord. De tweede keer erkende de bewoner meteen dat hij geluidsoverlast had veroorzaakt en zegde hij toe er iets aan te doen.

''Geen reden om op een adres waarover zo vaak overlastmeldingen worden gedaan, meteen het huis te doorzoeken'', aldus de politiewoordvoerder. De zegsman van de politie erkent dat het achteraf gezien ''heel erg jammer'' is dat er niet in de woning is gezocht.

De vrouw woont sinds vorige week bij haar vader in Utrecht. Ze maakt het naar omstandigheden goed. De twee aangehouden mannen moeten donderdag voor de raadkamer van de rechtbank in Utrecht verschijnen.