AMSTERDAM - Veel homo's en biseksuele mannen doen niet aan teamsport omdat ze bang zijn voor homo-onvriendelijke grappen.

Ook denken ze buitengesloten te zullen worden door hun teamgenoten. Dat blijkt uit onderzoek dat onderzoeksbureau Motivaction heeft uitgevoerd in opdracht van NOCNSF en de Alliantie Gelijkspelen.

Zeven van de tien homo's en biseksuelen gaven in het onderzoek aan interesse te hebben in teamsport. Slechts twee op de tien doen ook daadwerkelijk aan sport in teamverband. Homo's die wel aan teamsport doen, geven aan dat het wel mmevalt met de homo-onvriendelijkheid. De drempels bestaan vooral in de verwachtingen van homoseksuele en biseksuele sporters.

Naast de verwachtingen zijn er voor van homoseksuele en biseksuele sporters overigens veel meer redenen om niet voor een teamsport te kiezen. Ook bezwaren als tijd, afstand en de vele verplichtingen die aan een teamsport vastzitten spelen een rol.

Open

Het merendeel van de homo's die wel aan teamsport doen, is open over zijn seksuele geaardheid. Vooral voetballers houden die echter voor zich omdat juist deze sport als homofoob te boek staat. Als sporters echter uit de kast zijn, hebben ze vrijwel alleen maar positieve ervaringen. De meesten noemen hun relatie met teamgenoten wel anders, maar niet slechter.

NOCNSF en de Alliantie Gelijkspelen zien in het onderzoek redenen om de acceptatie van homo's, lesbiennes en biseksuelen beter kan. Erik Lenselink, manager sportontwikkeling van NOCNSF, stelt dat de sportkoepel zich daarvoor inzet. "Sportbonden en -verenigingen kunnen nog meer uitdragen dat er ruimte is voor seksuele diversiteit in de sport."