DEN HAAG - Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) trekt 284 miljoen euro uit ter vergroting van de capaciteit van twee binnenvaartsluizen.

Dat heeft zij maandag aan de Tweede Kamer geschreven. Het gaat om de sluis bij Eefde in het Twentekanaal en de Prinses Beatrixsluizen in het Lekkanaal.

De eerste sluis kwam begin dit jaar in het nieuws toen de sluisdeur naar beneden viel, waarna de scheepvaart daar stil kwam te liggen.

Eefde beschikt nu over slechts één sluiskolk. Na het ongeluk werd de roep om een tweede kolk extra actueel.

Prioriteit

Schultz dacht al langer na over een tweede kolk, maar na de val beloofde ze er snel een besluit over te zullen nemen. In de brief schrijft ze dat ze prioriteit heeft gegeven aan deze sluis wegens ''de zeer lange wachttijden en het feit dat deze sluis met slechts één kolk kwetsbaar is, zoals recent helaas is gebleken''.

De Beatrixsluizen bij Nieuwegein krijgen er een derde kolk bij. Ook wordt daar het kanaal verbreed.

Werkzaamheden

Voor de extra kolk bij sluis Eefde trekt Schultz 69 miljoen euro uit. De werkzaamheden, die in 2014 starten, zijn naar verwachting in 2017 klaar. Per jaar varen 15.000 schepen door de sluis.

De komende jaren moet duidelijk worden hoe en wanneer de Twentekanalen worden uitgebreid.

Uitbreiding

De uitbreiding van de Prinses Beatrixsluizen start in 2015 en is tussen 2018 en 2020 gereed. Voor de derde kolk is een budget van 215 miljoen beschikbaar. Ook worden er nieuwe ligplaatsen aangelegd. Jaarlijks passeren ruim 50.000 schepen deze plek.

Meer dan tweederde van de goederen die jaarlijks via de Rotterdamse haven ons land binnenkomen, wordt door de binnenvaart vervoerd naar economische centra in en buiten Nederland, aldus de minister. Daarmee ontlast de binnenvaart het wegverkeer.