AMSTERDAM - Q-koortspatiënten gaan een schadevergoeding eisen van geitenhouders.

Advocaat Ivo Sindam en de organisatie voor mensen met Q-koorts, Q-uestion, hebben een stichting opgericht die de claims gaat indienen. Dat heeft Sindam maandag laten weten.

"Er moet iets gebeuren. Het mag niet zo zijn dat slachtoffers met de schade blijven zitten", zegt Sindam. Er hebben zich twintig mensen aangesloten die chronische klachten hebben overgehouden aan een besmetting met Q-koorts. Sindam verwacht dat zich nog meer slachtoffers zullen melden.

De eerste rechtszaken moeten komende zomer worden gestart. Het is echter niet bij alle mensen duidelijk waar ze de besmetting hebben opgelopen. "Maar er zijn ook mensen bij wie dat wel duidelijk is. Die zaken willen we eerst openen", aldus Sindam.

Aanmeldingen

Volgens de Nijmeegse letselschadeadvocaat Luc Rohof staat de telefoon maandag niet stil na berichtgeving over oprichting van de stichting in het Brabants Dagblad. ''We krijgen aanmeldingen en reacties uit alle windstreken. Mensen zijn blij dat er eindelijk actie wordt ondernomen", aldus de advocaat die de stichting 10 februari heeft opgericht met collega Sindram.

Dat gebeurde op initiatief van rechtsbijstandverzekeraar DAS. Van die verzekeraar had een twintigtal patiënten zich al gemeld.

Van de eerste 15 patiënten wiens gegevens zijn bekeken, zouden er vier precies kunnen aanwijzen door welk bedrijf ze besmet zijn geraakt. ''Dan kun je de boer vrij eenvoudig aansprakelijk stellen," zegt Rohof.

'De schuldvraag doet er dan niet toe. Als de boer een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering heeft, moet die over de brug komen." Rohof weet nu al dat dat niet zal gebeuren. ''Daarvoor zijn de belangen te groot. Dus we zullen ervoor naar de rechter moeten."

Verzekerd

Sindam zegt geitenhouders, die hun dieren afgemaakt zagen worden om de Q-koorts te bestrijden, niet te gronde te willen richten. "Wij hopen dat ze goed verzekerd zijn voor deze risico's. Dan leggen we de claim niet bij de geitenhouder, maar bij zijn verzekeraar."

De Q-koortsepidemie brak enkele jaren geleden uit bij geitenhouderijen in onder meer Gelderland en Noord-Brabant. Veel mensen in de omgeving liepen zonder het te weten een besmetting op. Zeker enkele honderden patiënten zijn chronisch ziek geworden.

LTO Geitenhouderij

Voorzitter Jeannette van de Ven van de agrarische organisatie LTO Geitenhouderij begrijpt dat patiënten compensatie willen. Toch raadt ze een gang naar de rechter af. ''Je kunt je afvragen of je je energie in een rechtszaak wil steken, zeker als patiënt. Jammer dat we nu niet meer één gezamenlijke vijand hebben in de overheid, maar ook tegenover elkaar komen te staan."

Ook Rohof zou graag de overheid aansprakelijk stellen, maar dat duurt volgens hem te lang. ''Ik ben blij dat de Ombudsman die weg bewandelt," zegt hij. De Nationale Ombudsman wil nog voor de zomer een openbare hoorzitting organiseren om te kijken hoe de patiënten genoegdoening kunnen krijgen van de overheid.