DEN HAAG - Het is zaterdag druk van en naar de wintersportgebieden. Automobilisten hebben vooral last van files in de Oostenrijkse Alpen, het zuiden van Duitsland en richting de Franse Alpen.

Dat meldde de verkeersinformatie van de ANWB.

Een van de grootste knelpunten in Oostenrijk is de A10 richting Salzburg. Tussen Bischofshofen en Salzburg staat meer dan 30 kilometer file.

Veel Nederlanders die op wintersport waren, gaan dit weekeinde weer naar huis. In het noorden van Nederland begint voor 650.000 mensen de voorjaarsvakantie. Circa 165.000 vakantiegangers vertrekken juist naar de skigebieden.

Blokrijden

Ook op de A8 van München naar Salzburg staat het in beide richtingen vast. Op de Duitse snelweg A7 richting Oostenrijk staan files voor de grensovergang Fügen en op de daarna volgende Oostenrijkse Fernpas. In plukken gaat het om 20 kilometer.

Door de grote drukte op de Fernpas is de verkeerspolitie overgegaan tot ‘blokrijden’. Het verkeer wordt in groepjes met een constante snelheid, begeleidt door de politie, doorgelaten.

In Frankrijk springt de A43 (van Lyon naar de Alpen) er negatief uit met 30 kilometer file. Op de A40 (Macon-Genève) staat het over dezelfde lengte vol.

Op de wegen van en naar Zwitserland valt het mee met de drukte.