TILBURG - De kans dat prins Friso in Nederland kan revalideren is klein. Er zijn geen instellingen in ons land die dit soort patiënten behandelen.

Het Revalidatiecentrum Leijpark in Tilburg neemt wel kinderen en jongeren tot 25 jaar op met ernstig hersenletsel van wie het bewustzijn ernstig is aangetast.

Volgens bestuursvoorzitter Vincent Buitendijk van de Libra Zorggroep, waar de Tilburgse instelling onder valt, heeft de leeftijd van 25 te maken met wetenschappelijke inzichten die er altijd zijn geweest.

''De hersenen ontwikkelen zich tot 25 jaar oud, daarna is er een niveau bereikt dat er geen vernieuwing van hersencellen meer plaatsvindt.''

''Inmiddels hebben we gezien dat er veel meer herstelvermogen in de hersenen zit, ook boven de 25 jaar. Maar dat is nog niet erkend en wetenschappelijk onderbouwd.'' Zorgverzekeraars vergoeden dergelijke behandelingen niet omdat het geen verzekerde zorg is.

Experiment

De Libra Zorggroep zou wel willen experimenteren met patiënten van 25 jaar en ouder. ''We zijn op zoek naar mogelijkheden om dat gefinancierd te krijgen. We hebben het ook over een heel kleine groep patiënten, het is heel lastig om daar grote programmaontwikkelingen op te hebben.''

Nieuwsdossier prins Friso

Volg Twitterberichten over Friso via NUlive

Prins Johan Friso