AMSTERDAM - Het VU medisch centrum heeft RTL en tv-producent Eyeworks verzocht met het programma '24 uur tussen leven en dood' te stoppen

RTL Nederland liet vrijdag weten dat dit verzoek is binnengekomen.

Het ziekenhuis wil dat RTL en tv-producent Eyeworks met het programma stoppen. Het programma kwam in opspraak doordat opnamen op de spoedeisende hulp werden gemaakt, waarbij de privacy van patiënten zou zijn geschonden.

Volgens het VUmc is ''de eerder gemaakte afweging tussen de privacy van kwetsbare patiënten en het publiek belang is niet houdbaar gebleken.''

''VUmc is tot de conclusie gekomen dat de nu ontstane onrust niet opweegt tegen de beoogde doelstellingen met dit programma: inkijk in de zorg, transparantie en voorlichting. VUmc vraagt Eyeworks en RTL Nederland af te zien van verdere uitzending en treedt met beide daarover in overleg'', aldus Elmer Mulder, de voorzitter van de raad van bestuur van het ziekenhuis.

Meldpunt

Het VUmc meldde vrijdag ook dat het binnen een dag 400 reacties gekregen op het meldpunt dat werd ingesteld na de commotie rondom de opnames. Donderdagmiddag werd het meldpunt ingesteld in overleg met tv-producent Eyeworks en RTL Nederland. Tot aan vrijdagochtend waren er 40 reacties met vooral vragen van patiënten.

Inmiddels komen er ook veel 'hate-mails' binnen ''van mensen die hun stem willen laten horen'', aldus een woordvoerster. Alle vraagstellers krijgen binnen enkele dagen een reactie van het ziekenhuis.