DEN HAAG - De 28-jarige Leon B. verdwijnt voor 30 jaar achter de tralies voor de moord op zijn vriendin en 4-jarige zoontje. Dat heeft de rechtbank in Den Haag vrijdag bepaald.

De man wurgde de vrouw en hun kind in de vroege ochtend van 7 oktober 2010 in hun huis in Rijswijk en vluchtte daarna uit Nederland. Hij werd gearresteerd toen hij had ingecheckt in een hotel in Milaan.

B. zou de dubbele moord hebben gepleegd omdat het gezin door geldproblemen hun huis uitmoest. ''Maar de reden daarvan was niet bij Laeia en Aiden te zoeken", zei de rechter, die vond dat het motief alleen maar meer vragen opriep. De rechtbank acht B. volledig toerekeningsvatbaar en gaf hem de maximale vrijheidsstraf.

Zijn vriendin Laeia lag ''nietsvermoedend te slapen" toen B. haar keel dichtkneep, zo omschreef de rechter. Toen ze zich verzette, ging hij daarmee door en ze vielen op de grond. Hij stopte een sok in haar mond en trok een stropdas strak om haar keel.

Daarna haalde hij zijn zoontje Aiden, die wakker was geworden, uit bed. Hij ging met hem op schoot op de bank zitten en knuffelde hem, voordat hij ook zijn keel dichtkneep en een elektriciteitssnoer om zijn keel aantrok.

'Gruwelijk'

B. heeft volgens de rechters ''gruwelijk en weerzinwekkend" gehandeld door met zijn blote handen het leven te knijpen uit zijn eigen vrouw en jonge kind.

De rechter wees op het leed dat B. ook de moeder en grootmoeder van de twee doden heeft berokkend. Ze haalde haar kleinzoon regelmatig uit school en at iedere avond bij haar dochter. ''Ze zal verder moeten leven zonder degenen die haar het meest dierbaar waren", aldus de rechter.

B. heeft verklaard dat zijn zoontje alles voor hem was. Dat maakte volgens de rechter nog minder invoelbaar hoe hij tot zijn daad heeft kunnen komen. Levenslang vond de rechtbank echter niet op zijn plaats.