DEN HAAG - Premier Mark Rutte heeft vrijdagochtend telefonisch contact gehad met koningin Beatrix en prinses Mabel.

Hij heeft laten weten dat Nederland ''intens met de koninklijke familie meeleeft in deze tijd van zorgen en verdriet''.

De koningin liet weten ''dat de familie geroerd is door de talloze reacties en bemoedigingen die de afgelopen week van alle kanten zijn ontvangen''.

Burgemeester Ludwig Muxel van Lech zei vrijdag voor de camera van de NOS dat het Oostenrijkse skidorp in gedachten en in gebed bij de leden van het Koninklijk Huis is. Hij verwacht dat de banden tussen de koninklijke familie en Lech intensiever worden dan ooit.

De koninklijke familie komt al tientallen jaren in het dorp voor een skivakantie.

Muxel zei dat er in de afgelopen week veel contact is geweest met de koninklijke familie. Hij heeft veel hoop gehad dat de situatie van Friso zou verbeteren.

Financieel directeur

Hoofd communicatie Jayne Hallett van energiebedrijf Urenco in Groot-Brittannië, waar prins Friso als financieel directeur werkzaam was, reageert als volgt: ''Wij zijn via de persconferentie ingelicht over het schokkende en heel slechte nieuws over prins Friso. Onze gedachten gaan uit naar de familie in deze ongelooflijk slechte tijd.''

Geschokt

Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen laat bij monde van voorzitter Michiel Zonnevylle weten "zeer geschokt"  te zijn.  ''We leven mee met prinses Mabel, haar kinderen en de rest van de koninklijke familie. Het bleek toch allemaal ernstiger dan het aanvankelijk misschien leek."

Fractieleider van de ChristenUnie Arie Slob spreekt van een 'zeer ernstige situatie'. Diederik Samsom, kandidaat voor het partijleiderschap van de PvdA, zegt dat hij 'diep geraakt' is door het nieuws over de gezondheid van Friso. "Mijn gedachten zijn bij zijn vrouw, de kinderen, de koningin en de familie."

Wilders

PVV-leider Geert Wilders noemt het vreselijk nieuws. ''De PVV leeft intens mee met de koninklijke familie en wenst hen heel veel sterkte nu'', stelde hij. Stef Blok van de VVD: "Wij hadden zó gehoopt op beter nieuws. Wij voelen ons in deze verdrietige tijd zeer betrokken bij de koninklijke familie."

Waarnemend PvdA-fractievoorzitter Jeroen Dijsselbloem heeft in een brief aan koningin Beatrix ''ons intens medeleven'' overgebracht. ''Onze gedachten gaan uit naar u en uw familie, in het bijzonder prinses Mabel en de kinderen. Wij wensen u kracht en troost toe in deze bijzonder moeilijke tijden'', aldus de PvdA-fractie.

Verdrietig

SP-leider Emile Roemer spreekt van ''heftig en verdrietig nieuws'' over prins Friso. ''Ik wens de prins en de koninklijke familie heel veel sterkte en kracht toe.'' GroenLinks-fractievoorzitter Jolande Sap: ''Het is verschrikkelijk tragisch dat prins Friso een ernstige hersenbeschadiging heeft opgelopen. Wij leven ontzettend mee met de familie.''

Vrijdag werd duidelijk dat Friso ernstig hersenletsel heeft opgelopen door het skiongeval vorige week nabij Lech. Zijn hart stond 50 minuten stil, waardoor zijn hersenen zuurstoftekort hebben opgelopen. Het is onduidelijk of hij ooit nog bij bewustzijn komt.

Nieuwsdossier prins Friso

Volg Twitterberichten over Friso via NUlive

Prins Johan Friso