UTRECHT - Politie en justitie onderzoeken wat er precies is gebeurd in een woning in het Gelderse Hoevelaken, waar de 31-jarige Freya Svasek vanaf november vorig jaar is vastgehouden en op grove wijze seksueel is misbruikt.

Twee mannen uit Hoevelaken zijn opgepakt en zitten nu voor 30 dagen in bewaring.

De mannen hebben volgens de politie nog geen bekentenis afgelegd, maar spullen die tijdens huiszoeking in de woning werden aangetroffen bevestigen dat er waarschijnlijk verschrikkelijke dingen zijn gebeurd met de dove en hulpbehoevende vrouw.

De politie deed zaterdag een inval in de woning. Daarbij werd ook een meisje van 17 aangehouden, maar die lijkt niks met de zaak te maken te hebben.

Opgesloten

Voor zover nu bekend werd de vrouw in november ''van de straat gepikt'', aldus de politie. Ze kende haar ontvoerders niet. Ze is maandenlang opgesloten in de woning op een adres dat bij de politie bekend stond wegens overlastklachten.

In de tijd dat Svasek werd vastgehouden kwam de politie verschillende keren aan de deur wegens klachten. Maar er was toen geen aanleiding om het huis te doorzoeken.

Telefoontaps

De politie kwam de verblijfplaats van de dove vrouw op het spoor door de inzet van opsporingsmethodes als telefoontaps.

De vrouw was gewond en moest in het ziekenhuis worden geopereerd aan opgelopen letsel. Sinds donderdag is ze ondergebracht op een ander adres, waar ze wordt verzorgd.

Vermist

Svasek en haar vader doen vrijdagavond hun verhaal in het tv-programma Vermist. Daar vertellen ze onder meer dat de vrouw haar ontlasting moest opeten, dat ze werd vastgebonden en verkracht en dat ze de voeten van haar ontvoerders moest aflikken.

Volgens de politie hebben de verdachten zich waarschijnlijk niet eerder aan zulke ernstige delicten schuldig gemaakt. Het meisje dat in het huis was toen de politie binnenviel, wist waarschijnlijk niet dat er elders in de woning een vrouw werd vastgehouden.