AMSTERDAM - Het Amsterdamse ziekenhuis VUmc heeft excuses aangeboden aan een vader en dochter, die gefilmd waren tijdens een bezoek. Daarmee is een richtlijn van de landelijke artsenfederatie geschonden.

Dat laat de KNMG donderdag weten. Het VUmc had geen tv-opnames mogen maken zonder toestemming van patiënten.

In een richtlijn uit 2010 staat dat een patiënt vooraf toestemming moet geven voor tv-opnames. ''Er mogen dus geen opnamen gemaakt worden van patiënten die niet in staat zijn om toestemming te geven'', aldus de richtlijn.

Ook patiëntenkoepel KPCF liet weten de handelswijze van het ziekenhuis af te keuren. De Inspectie voor de Gezondheidszorg gaat opheldering vragen aan het VUmc.

Achteraf

Het VUmc liet weten dat in een beperkt aantal gevallen de zorg voor de patiënt voor ging en pas achteraf toestemming werd gevraagd. VUmc heeft excuses aangeboden voor het voorval.

Woensdagavond werd bekend dat tv-producent Eyeworks in het ziekenhuis via 35 op afstand bedienbare camera's kon meeluisteren en meekijken naar behandelingen en gesprekken van de patiënten voor het tv-programma 24 uur tussen leven en dood.

VUmc verzekert dat bij de opnames zo zorgvuldig mogelijk is gewerkt.

Permissie

Volgens een woordvoerster zijn niet in alle gevallen fouten voorkomen. Daarom is het ziekenhuis nu extra aan het bekijken wat er gebeurd is. Patiënten worden volgens het VUmc zo snel mogelijk geattendeerd op de opnames en gevraagd of ze toestemming geven. Mensen kunnen zich achteraf altijd terugtrekken.

GroenLinks, PvdA, SP en CDA lieten donderdag weten dat het hen niet lekker zit dat de privacy van sommige patiënten door de opnames in het geding komen.

CDA-Kamerlid Hanke Bruins Slot stelt dat het ''echt heel slecht is'' dat niet aan alle patiënten vooraf toestemming is gevraagd. Daarvoor achteraf sorry zeggen is een beetje een schaamlap, meent ze. Linda Voortman (GroenLinks) vraagt zich af of je eigenlijk wel van drukke artsen kunt verlangen dat ze patiënten toestemming vragen om gefilmd te mogen worden.

Meldpunt

Het ziekenhuis, producent Eyework en RTL Nederland hebben donderdag bekendgemaakt dat iedereen die gefilmd is opnieuw benaderd zal worden om om toestemming te vragen. Bovendien is er een meldpunt geopen voor patiënten die de spoedeisende hulp van het VUmc hebben bezocht en nu vragen over de aankomende uitzendingen hebben.