AMSTERDAM - Bij opnames op de spoedeisende hulp van het VU medisch centrum in Amsterdam voor een nieuw programma van RTL is het medisch beroepsgeheim geschonden.

Dat hebben hoogleraar medisch recht bij het VU Johan Legemaate en klinisch ethicus bij het Erasmus MC in Rotterdam Erwin Kompanje woensdagavond gezegd in Nieuwsuur.

Twee weken lang registreerden camera's de gebeurtenissen op de spoedeisende hulp. In Nieuwsuur vertelde woensdagavond een man hoe hij met zijn minderjarige dochter op de eerste hulp was.

Onder meer een vertrouwelijk gesprek tussen de dochter en een kinderarts, waar de vader niet bij was, zou zijn gefilmd. Pas toen ze weggingen zou om toestemming zijn gevraagd om het beeldmateriaal te mogen gebruiken. Die toestemming kwam er niet.

Excuses

Afdelingshoofd interne geneeskunde van het VUmc Mark Kramer erkende woensdagavond in Nieuwsuur dat bij de vader en zijn dochter een fout is gemaakt, waarvoor excuses zijn aangeboden.

Volgens Kramer waren de afspraken heel duidelijk: als er geen medische noodzaak was en een patiënt niet direct moest worden opgenomen, zou eerst toestemming worden gevraagd. Het afdelingshoofd stelde dat dit in vrijwel alle gevallen is gebeurd.