RIJSWIJK - De Nederlandse Sea Shepherd-activist Erwin Vermeulen is door de Japanse rechter vrijgesproken van het mishandelen van een dolfijnjager.

Dat bevestigde de familie van de activist woensdagochtend vroeg.

Vermeulen werd half december opgepakt, omdat hij een Japanse dolfijnjager zou hebben geduwd tijdens een poging foto's te maken van een dolfijnentransport. Het Japanse Openbaar Ministerie eiste een boete van 1000 euro, maar de rechter sprak hem op alle punten vrij.

De Japanse aanklager kan nog in beroep gaan, maar dat hoeft Vermeulen niet in Japan af te wachten.

Bonus

In het radioprogramma De heer ontwaakt noemde Vermeulen de uitspraak een ''onverwachte bonus'', hij was al opgelucht toen hij de lage eis hoorde. Hij keert komend weekend terug naar Nederland. Zijn visum verloopt een paar dagen daarna.

De vrijspraak van de Nederlandse Sea Shepherd-activist Erwin Vermeulen is een ''erg zeldzaam voorbeeld van extreme moed'' van de Japanse rechter zegt Sea Shepherd in een reactie.

Onverwacht

Sea Shepherd noemt het vonnis ''volkomen onverwacht'', omdat verdachten in Japan schuldig zouden zijn tot het tegendeel is bewezen.

Vermeulen was opgepakt omdat hij een Japanse dolfijnjager zou hebben geduwd tijdens een poging foto's te maken van een dolfijnentransport. Sea Shepherd noemt het een politiek gemotiveerde aanval. ''Erwin is vervolgd omdat hij Nederlander is, omdat de schepen van Sea Shepherd onder Nederlandse vlag varen'', stelt de beweging.

Sea Shepherd-activist vrijgesproken