
'Kwart diploma's Windesheim journalistiek ondermaats'
23 procent van de onderzochte onderzoeksverslagen was ondermaats, datzelfde geldt voor 9 procent van de stageverslagen.
Dat blijkt uit onderzoek van twee onafhankelijke commissies naar de kwaliteit van de opleiding. Bestuursvoorzitter Albert Cornelissen van Windesheim bracht de resultaten daarvan dinsdag naar buiten.
''Ik ben redelijk opgelucht dat het aantal ondermaatse stageverslagen relatief meeviel. Dat is een van de belangrijkste onderdelen van onze opleiding. Maar ook hier is ieder geval er een te veel."
Hbo-onwaardig
In totaal 360 mensen zijn na september 2009 afgestudeerd. 86 van hen zijn kregen het diploma met een stageverslag of onderzoeksverslag, of beide, dat later als hbo-onwaardig is beoordeeld.
Ondanks de onvoldoende in tweede instantie, blijven alle uitgegeven diploma’s geldig. ''Die diploma’s zijn afgegeven en rechtsgeldig, dat is in de wet zo geregeld’’, aldus Cornelissen. Alle ex-studenten krijgen wel de kans om ergens de komende twee jaar een masterclass te volgen als compensatie.
Opspraak
De opleiding journalistiek kwam eind vorig jaar in opspraak toen bleek dat er ten onrechte diploma’s waren uitgegeven. De Zwolse instelling heeft tot 1 april de tijd gekregen van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO) om met een herstelplan te komen.
Dat gaat zich volgens Cornelissen vooral toespitsen op het opnieuw beoordelen van de stageplekken, de borging van de beoordeling en de inhoud van de onderzoeksopdracht verbeteren.
''De eindbeoordeling moet strakker geregeld worden. Voorheen werd er geregeld geen onderbouwing gegeven van het eindcijfer." De docenten die een afstuderende student beoordelen, moeten nu vooraf al aangeven waarop ze gaan beoordelen en wat de criteria voor een voldoende of onvoldoende zijn. Op die manier is de controle makkelijker.
Betreuren
Thom de Graaf, voorzitter van de HBO-raad, betreurt de gebreken bij de opleiding journalistiek. "Ik vind het ontzettend vervelend voor de afgestudeerden en studenten die er nu nu nog zitten omdat de kwaliteit van de opleiding ter discussie stond.''
''Het is echter wel goed dat het college van bestuur de onderste steen boven heeft willen halen en grondig heeft onderzocht wat er mis was'', aldus De Graaf.
Niveau afgegleden
De opleiding journalistiek van hogeschool Windesheim werd ongeveer een jaar geleden door de Inspectie van het Onderwijs "voor verbetering vatbaar" genoemd.
"We zijn direct begonnen met het doorvoeren van verbeteringen", meldt de collegevoorzitter. Waarom het niveau van de opleiding de afgelopen jaren is afgegleden, is volgens hem onderwerp van onderzoek.
Goede compensatie
Pascal ten Have, voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) zegt dat het kwaad al geschied is. Volgens hem is het nu vooral belangrijk dat de voormalig studenten een goede compensatie krijgen.
Hij zegt vertrouwen te hebben in de masterclasses die hogeschool Windesheim de afgestudeerden van de opleiding journalistiek gaat aanbieden.
Sebastiaan Hameleers, voorzitter van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) schrikt van het aantal afgestudeerden die eigenlijk geen diploma hadden mogen krijgen.
"Wij verwachten dat Windesheim alle zeilen bijzet om deze studenten waar nodig te helpen.''