AMSTERDAM - Op de MRI-scan die een dag na het skiongeluk is gemaakt van de hersenen van prins Friso, is niets bijzonders te zien.

Dat meldt althans NRC op basis van betrouwbare bronnen binnen de Universitätskliniken in Innsbruck. Dit zou de kans op een volledig herstel van de prins groter maken.

Vrijdag werd een ct-scan gemaakt van de hersenen van prins Friso. Ook daarop waren geen bijzonderheden te zien. Dat zou betekenen dat de hersenen niet gezwollen waren en de druk in de schedel normaal was. Dat is volgens de behandelend arts een goed teken.

Het is nog onduidelijk wat er gebeurt met de hersenen als het lichaam van Friso weer volledig opwarmt naar 37 graden, de normale temperatuur, en de narcose wordt opgeheven. 

Prognose

Mogelijk kan pas aan het eind van komende week een prognose worden gegeven over prins Johan Friso. Zijn gezondheidstoestand is nog steeds ongewijzigd: stabiel maar niet buiten levensgevaar.

''Er moet rekening mee worden gehouden dat de prognose niet eerder dan aan het eind van deze week kan worden gegeven'', aldus de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) zondagmiddag bekendgemaakt.

Spoedoperatie

De RVD kan berichten in de Oostenrijkse media over een spoedoperatie van de prins, niet bevestigen. Het Oostenrijkse tabloid OE 24 had over die operatie bericht. Die zou zaterdagavond zijn uitgevoerd door een neurochirurgisch team.

Dat zou zijn gebeurd omdat de prins mogelijk hersenletsel had opgelopen, ondanks dat hij een helm droeg tijdens het skiën. Tijdens zo'n operatie zou een drain kunnen worden aangelegd om overtollig vocht af te voeren dat zich tussen de hersenen en de hersenpan ophoopt.

 Wachten

Volgens neuroloog Michaël Kuiper van het Medisch Centrum Leeuwarden is het niet ongebruikelijk dat bij reanimatiepatiënten de prognose op zich laat wachten. De lichaamstemperatuur van dergelijke patiënten wordt een tijdje kunstmatig laag gehouden en ze krijgen dan medicijnen om hen in slaap te houden.

Pas na een dag of enkele dagen brengen artsen de lichaamstemperatuur weer naar normaal en wordt het gebruik van de medicijnen afgebouwd. ''Pas daarna zou er onderzoek gedaan kunnen worden, maar dat hoeft niet. Artsen kunnen er in overleg met de familie voor kiezen om te wachten tot de patiënt uit zichzelf ontwaakt'', aldus Kuiper. Hij vermoedt dat de artsen wel testen gaan doen, maar dat ze er rekening mee houden dat die geen uitsluitsel geven.

Bidden

In de meeste Nederlandse kerken is zondagochtend gebeden voor het herstel van prins Friso. Woordvoerders van de diverse kerkelijke groeperingen hebben dat zondag gemeld.

In vrijwel alle Rooms-Katholieke kerken van Nederland is gebeden voor het snelle herstel van prins Friso. Ook in de 1800 protestantse kerken van Nederland zijn veelvuldig gedachten en gebeden aan het welzijn van de prins gewijd, stelt een zegsman van de PKN.

Ook in de Baptisten Gemeenten in Nederland werd zondagochtend in gebeden de wens uitgesproken dat prins Friso snel mag herstellen.

Alles over de situatie rond prins Friso op onze special

Volg Twitterberichten over dit nieuws op NUlive