DEN HAAG - Occupy Den Haag moet het Malieveld binnen twee weken verlaten. Dat heeft burgemeester Jozias van Aartsen van Den Haag geschreven in een brief aan de gemeenteraad.

De burgemeester vindt dat de manifestatie, waar zo'n 20 man sinds half oktober demonstreren tegen de graaicultuur binnen de financiële sector, een ''steeds permanenter karakter'' krijgt.

Ook is er volgens Van Aartsen een verandering gekomen in het karakter van de demonstratie en de opstelling van de demonstranten. ''Tijdens controles is gebleken dat politie en gemeente niet welkom zijn op het kampement'', schrijft Van Aartsen.

''Zij worden belemmerd bij het houden van toezicht omdat men het Malieveld als ‘eigen terrein’ beschouwt.’’ Bovendien zouden er zich ''in toenemende mate incidenten voordoen bij het Occupy-kampement, waarbij zelfs politieoptreden noodzakelijk is geweest.’’

Over wat voor incidenten het gaat, wil de gemeente niets zeggen. Ook staat het evenementenseizoen voor de deur en maken organisatoren van bijvoorbeeld de City-Pier-City-loop, die in maart plaatsvindt, zich zorgen dat de aanwezigheid van de demonstranten het evenement zal dwarsbomen.

Ongeduldig

In een reactie concludeert Occupy Den Haag dat de burgemeester ongeduldig is en voor zijn beurt spreekt.

"Omdat Occupy Den Haag denkt een sterke zaak te hebben komende maandag, is de verwachting dat ook deze keer weer van Aartsen bakzeil zal moeten halen. Wij kijken met plezier uit naar de rechtszaak van aankomende maandag en eventuele nog volgende rechtszaken", aldus de beweging in een verklaring.

De beweging noemt het beeld dat de Haagse burgemeester schetst ''onjuist en tendentieus''. Ook zou Van Aartsen met zijn ultimatum het recht om op welke manier dan ook te demonstreren op onrechtmatige wijze beperken.

Occupy monopoliseert naar eigen zeggen het Malieveld niet en politie en gemeente zijn altijd welkom. ''De communicatie met de gemeente verloopt wel stroef'', aldus een woordvoerder van het kampement zaterdag.

Lees alles over dee Occupy-beweging