AMSTERDAM - Het verlaten van de islam verdient - in islamitische landen en als aan de voorwaarden wordt voldaan -de doodstraf.

Dat zei de shariageleerde Haitham al-Haddad vrijdagavond in het Amsterdamse debatcentrum De Balie. Hij vergeleek afvalligheid in moslimlanden met hoogverraad in Westerse landen.

Al-Haddad verklaarde verder dat de islamitische straf voor overspel steniging is. ''Mannen en vrouwen kunnen worden gestenigd.''

En: ''Als ik overspel zou plegen, zou ik verzoeken om te worden gestenigd.'' De shariageleerde zei zelfs veel verzoeken te krijgen van Westerse vrouwen die overspel hebben gepleegd om naar een islamitisch land te gaan en te worden gestenigd.

Dibi

Een van de andere deelnemers aan het debat - GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi - vroeg of dit soort zaken het gezicht van de Islam zijn. Al-Haddad antwoordde dat de andere aanwezigen hier vooral over wilden praten. Zelf had hij verwacht het ook over bijvoorbeeld islamitische financiën te kunnen hebben.

De islamitische rechtsgeleerde legde ook nog maar eens uit waarom hij eerder op de dag niet aan tafel met de vrouwelijke presentator van het tv-programma De halve maan wilde zitten. Volgens hem is ''de beste rol voor vrouwen om goede moeders te zijn'' en kunnen ze de samenleving zo het beste steunen.

Antisemitische uitspraken 

Al-Haddad ontkende een aantal beschuldigingen aan zijn adres, zoals dat hij antisemitische uitspraken zou hebben gedaan. ''We hebben niks tegen enig ras of enige etniciteit.'' Hij zei zelfs Joodse vrienden te hebben.

Het debat verliep verhit. Toen het gesprek over de positie van de vrouw ging, ging columniste Ebru Umar demonstratief bij al-Haddad aan tafel zitten. Zijn aanwezige aanhangers begroetten gevatte opmerkingen van de shariageleerde daarentegen met luid applaus. Na afloop van de bijeenkomst probeerde een vrouw hem te bestrooien met bloemen. Ze werd afgevoerd door beveiligers.

De politie was ook in de zaal aanwezig, maar constateerde volgens een woordvoerder geen strafbare uitlatingen.

Aangifte

De Iraans-Nederlandse (ex-)politicus Ehsan Jami wil aangifte doen tegen de omstreden shariageleerde Haitham al-Haddad. Dat zei hij vrijdagavond na afloop van een debat in De Balie.

De oprichter van het inmiddels opgeheven comité voor ex-moslims vindt dat al-Haddad opriep tot geweld en moord door te zeggen dat afvallige moslims gedood moeten worden. Na afloop van het debat voelde Jami zich bovendien bedreigd door andere aanwezigen. ''De sfeer was dreigend en ik werd in het Arabisch voor afvallige uitgemaakt", zei hij. Ook hier zal hij melding van doen bij de politie in Apeldoorn.

Jami zei dat hij met het oog op het vrije woord vooraf wel voorstander was van de komst van al-Haddad.

Omstreden shariageleerde aangekomen in Nederland