AMSTERDAM - De mobiele eenheid heeft donderdag aan het einde van de middag charges verricht op de Amsterdamse Wallen waar voetbalfans rondom de wedstrijd Ajax-Manchester United zich hadden verzameld.

Ook na de wedstrijd moest de politie ingrijpen in de binnenstad bij een vechtpartij en hier en daar hadden gedurende de dag nog kleinere incidenten plaats.

Volgens een woordvoerster van de politie werden zeker 33 personen aangehouden, onder wie zowel Nederlandse als Britse supporters.

De ME kwam tegen 17.00 uur in actie op het Oudekerksplein en op de Nieuwmarkt, toen supporters de confrontatie met elkaar zochten. Ze gooiden onder meer over en weer met voorwerpen, aldus de zegsvrouw. De politie arresteerde zo'n 25 aanhangers.

Rust

Daarop keerde de rust terug in de binnenstad. Na afloop van de wedstrijd in de Amsterdam ArenA, waarbij Manchester United won, had volgens de zegsvrouw een vechtpartij plaats op de Lange Niezel. Hierbij hield de politie acht Britten aan.

De gemeente trof extra veiligheidsmaatregelen omdat ze rekening hield met confrontaties tussen supportersgroepen. Naar schatting 1000 tot 2500 Britten zouden zonder toegangskaartje naar de hoofdstad zijn gekomen. Ook zouden er ongeveer 100 leden van de harde kern van Manchester United zijn.

Anderlecht

Woensdagavond werd al een groep van 76 Ajax-aanhangers aangehouden op het Marie Heinekenplein, omdat de politie vreesde dat ze het hadden gemunt op Manchesterfans. De ME wist een confrontatie tussen de twee groepen te voorkomen. Even later sloot de politie een groep van 54 Belgen in op het Rembrandtplein.

Deze leden van de harde kern van de club Anderlecht zouden zich hebben willen aansluiten bij Ajaxfans. Verder werden 12 personen aangehouden, zowel Nederlanders als Britten, wegens geweldpleging.

Supporters Manchester en Ajax