DEN HAAG - Eén van de oudste straatkranten van Nederland, die van Rotterdam, houdt op te bestaan. In andere steden wordt door gestreden om de daklozenkranten te redden.

Waar in Rotterdam de handdoek is gegooid en de laatste 2000 exemplaren worden uitverkocht, daar wordt in Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Groningen juist met nieuw elan gevochten voor het voortbestaan.

De straatkranten bieden dak- en thuislozen een bron van inkomsten. ''Het is elk jaar afwachten of we het redden, maar voorlopig gaan we weer een jaar door’’, zegt hoofdredacteur Floor de Booys van Haags Straatnieuws.

In Utrecht zegt hoofdredacteur Frank Dries dat zijn straatkrant met een oplage van 15.000 per maand 'springlevend' is.

Amsterdam

In Amsterdam zijn nieuwe impulsen gegeven door het bedrijfsleven. Door interventie van burgemeester Eberhard van der Laan schonken de bezoekers van de Miljonair Fair in december op een veiling ruim 57.000 euro aan Z!, de Amsterdamse daklozenkrant.

Rotterdam ziet het daarentegen na zestien jaar niet meer zitten, nadat eerder al de uitgave van de straatkranten in Nijmegen en Arnhem was gestopt.

''Er zijn zo veel louche blaadjes op de markt die worden verkocht door mensen die niet behoren tot onze doelgroep van dak- en thuislozen. We hebben onze tijd gehad", aldus Sjany Middelkoop, verkoopcoördinator van het Straatmagazine.

Zie ook: 'Straatkrant is harder nodig dan ooit'