AMSTERDAM - Vertrekhal 1 en 2 van luchthaven Schiphol zijn maandagochtend ontruimd geweest wegens een bommelding.

Even voor half vijf maandagmiddag werden de vertrekhallen vrijgegeven. Dat heeft de marechaussee bekendgemaakt.

Passagiers stromen in groten getale toe om zo snel mogelijk in te checken voor hun vlucht. Vooral voor de douane in de betreffende vertrekhallen ontstaan lange wachtrijen. Via het omroepsysteem op de luchthaven worden de passagiers bedankt voor hun geduld.

Verwarde man

De bommelder, vermoedelijk een verwarde man, had zich verschanst in de toiletten bij het Panoramaterras. Rond 13.10 uur werd hij overmeesterd.

De leden van het arrestatieteam droegen kogelvrije vesten, bivakmutsen en helmen. Ook hadden ze een hond bij zich.

De marechaussee op Schiphol heeft in de bagage van de verdachte man, die zei een bom te hebben, geen explosief gevonden. Ook elders op de luchthaven is niets gevonden.

Verhoor

Het verhoor van de man verloopt moeizaam. Aangezien hij geen paspoort of identiteitskaart bij zich heeft en de communicatie moeizaam verloopt, is zijn identiteit nog niet bekend. Hij had wel kladbriefjes met teksten en pasjes bij zich.

De plek waar de man is aangehouden, het Panoramaterras, is nog niet vrijgegeven. De technische recherche doet nog onderzoek op de plaatsen waar de man is geweest. Ook worden nog getuigen gehoord, aldus een woordvoerder van de marechaussee.

Bekijk video:

Vertragingen

Een woordvoerder van de luchthaven zei dat de hele avond nog rekening moet worden gehouden met vertragingen en wachttijden. Hij raadde luchtreizigers aan om de website met vertrektijden in de gaten te houden.

Honderden gestrande passagiers stonden maandagmiddag urenlang te wachten op vertrek. De meesten lieten het gelaten over zich heen komen, maar sommigen klaagden over het gebrek aan informatie. Ook op de borden met vertrektijden stond geen informatie. De reizigers werden wel voorzien van gratis koffie en water.

Treinverkeer

Prorail zegt dat het incident geen gevolgen had voor het treinverkeer rond Schiphol.

Het winkelgebied voor de paspoortcontrole was gewoon open.

Volg de berichten op Twitter over dit onderwerp via NUlive

Heeft u beelden van de situatie op Schiphol? Plaats ze op NUfoto

Arrestatieteam in actie op Schiphol