Schaatsers komen massaal op toertochten af

AMSTERDAM - Duizenden schaatsliefhebbers hebben zaterdag ergens in het land een toertocht op natuurijs gereden.

''Het was een ongekende schaatsdag’’, aldus een woordvoerder van KNSB. ''Bij alle KNSB-toertochten zag het zwart van de mensen.

De Westland Toertocht in Zuid-Holland trok zelfs meer dan 70.000 mensen.’’ Door het hele land werden ongeveer 130 toertochten gereden. Hoeveel mensen in totaal hebben meegedaan kon de woordvoerder nog niet zeggen.

Tussen de 20.000 en 25.000 schaatsliefhebbers reden zaterdag De Bannetocht, een schaatstocht langs de Noord-Hollandse dorpen Jisp, Jispersluis, Spijkerboor en Wijdewormer. De organisatie had ongeveer 15.000 schaatsers verwacht. Maar het verliep volgens een woordvoerder, ondanks de drukte goed.

''Het was een fantastische toeloop, maar omdat vrijdag al 15.000 schaatsers de tocht reden, is het ijs stukgereden. We hebben daarom de tocht voor zondag afgelast.’’ Een aantal schaatsers liep botbreuken op, ''maar dat kan niet anders als er zoveel mensen op het ijs staan.’’

Ankeveense Plassen

In de gemeente Wijdemeren was het ook en komen en gaan van schaatsliefhebbers. Op de wegen rond de Loosdrechtse en Ankeveense Plassen en andere bevroren waterplassen in het gebied was het langzaam rijden. Dat heeft een woordvoerster van de gemeente Wijdemeren gezegd. Hoeveel schaatsers op de plassen stonden, kon zij niet zeggen.

In de gemeente Nieuwkoop (Zuid-Holland) reden ongeveer 7000 schaatsers een van de drie tochten op de plassen en polders in De Meije, Woerdense Verlaat en Langeraar. Een gemeentewoordvoerster sprak van een superdag, ondanks dat de bekende Nieuwkoopse Plassentocht niet doorging.

Ook voor zondag staan nog 33 KNSB-toertochten gepland. ''Wellicht dat hier of daar nog een geplande tocht wordt afgelast vanwege de ijskwaliteit. Het ijs heeft namelijk flink te lijden door de vele schaatsers, maar ik verwacht dat er volop geschaatst kan worden. Zeker als de eerste dooi pas zondagmiddag begint.’’ 

Friesland

Het was zaterdag erg druk op het ijs in Friesland. Secretaris Harm Jan Urbach van de Friesche IJsbond genoot: ''Iedereen is heerlijk aan het schaatsen. Nu kan het nog en morgen is schaatsen ook nog mogelijk. Maandag is het afgelopen, het dooit en het waterschap zet de gemalen weer aan."

Net als elders in het land waren er in Friesland zaterdag tal van toertochten. Volgens Urbach waren de plekken waar het ijs minder is, goed zichtbaar afgezet. ''Bovendien zijn de zwakke plekken aangegeven op de website en in kranten."

Ook de politie is goed te spreken over de drukte en het 'fantastische weer'. Al hadden de hulpdiensten het druk doordat er op het ijs veel ongevallen gebeurden, aldus een woordvoerder van de politie. Bij de Bonkevaart in Leeuwarden stond een tiental auto's 'asociaal' geparkeerd. De hulpdiensten konden er nauwelijks langs. De belemmerende auto's kregen een bekeuring.

Kanalen

Rijkswaterstaat waarschuwt zaterdag dat schaatsen op kanalen levensgevaarlijk is omdat gemalen weer worden aangezet. Het ijs kan er goed uitzien, maar dat zegt volgens Rijkswaterstaat niets over de kwaliteit ervan.

Op veel plekken zijn gemalen de afgelopen tijd stilgelegd om de aangroei van een goede ijsvloer te bevorderen. Vanwege de invallende dooi zetten veel waterschappen de gemalen vanaf dit weekeinde echter weer in werking.

Daardoor komt de stroming weer op gang en schuurt het ijs aan de onderkant af. Ook kan het voorkomen dat er door een variërend waterpeil geen water onder het ijs zit en de ijsvloer zweeft.

Neder-Rijn

Ook het ijs op de wateren die in verbinding staan met de Neder-Rijn, Lek en IJssel is volgens Rijkswaterstaat onbetrouwbaar. Hier is het waterpeil woensdag een stuk gezakt, toen de stuwen in de Neder-Rijn en de Lek werden geopend om te voorkomen dat het ijs ze zou beschadigen.

De Gelderse politie waarschuwde eerde deze week al voor onveilig ijs op het Apeldoorns Kanaal. Onbekenden zetten de sluis aan de Vlijtseweg in Apeldoorn woensdagnacht deels open, waardoor op een aantal plekken water op het ijs terechtkwam. Op andere delen is er stroming onder het ijs, waardoor het vroeg of laat breekt.

Bekijk de lezersfoto's van het winterweer op de special van NUfoto

Nederland schaatst

Lees meer over:
Tip de redactie