AMSTERDAM - De Universiteit van Amsterdam (UvA) heeft een onderzoek ingesteld naar emeritus hoogleraar Kristoffel Lieten wegens een beschuldiging van plagiaat.

Dat bevestigde de UvA donderdag na berichtgeving hierover in universiteitskrant Folia. Een rechter in India veroordeelde Lieten in november voor plagiaat.

De rechter achtte bewezen dat de Belg, die in 2003 de eerste hoogleraar kinderarbeid ter wereld werd, een paper van de Indiër Ajai Sahni heeft geplagieerd. Die werd in 2001 door het European Centre for Conflict Prevention (ECCP) benaderd om een paper te schrijven over conflicten in het noordoosten van India. De publicatie ging echter niet door.

Kopie

Een paper van de hand van Lieten verscheen in 2002 in een boek van twee medewerkers van het ECCP. Volgens de Indiase rechter is de paper van Van Lieten 'min of meer een woordelijke kopie van het onderzoek van de eiser, met slechts cosmetische wijzigingen'. Lieten en de twee ECCP-medewerkers moeten Sahni nu omgerekend 7600 euro betalen.

Lieten zegt de uitkomst van het onderzoek van de UvA vol vertrouwen tegemoet te zien, zo liet hij Folia weten. De hoogleraar ging vorig jaar met emeritaat.