AKEN - De EenVandaag-journalisten Jan Ponsen en Jelle Visser zijn vrijgesproken van huisvredebreuk bij de veroordeelde oorlogsmisdadiger Heinrich Boere.

Dat heeft de rechtbank in Eschweiler in Duitsland donderdag bepaald.

De twee journalisten interviewden Boere voor het programma in 2009 met een verborgen camera. Zij werden daarom verdacht van het schenden 'van de vertrouwelijkheid van het woord'.

Blij

Visser en Ponsen zijn ''ongelooflijk blij''. ''We hebben altijd de hoop gehad dat de rechter zou inzien dat het maatschappelijk belang in deze zaak zwaarder telt dan de Duitse regelgeving'', stellen ze in een reactie. ''Het is voor ons een bevestiging dat het goed en belangrijk is dit verhaal te vertellen, met name ook voor de nabestaanden.''

Ook de hoofdredacteur van EenVandaag, Jan Kriek, is blij met de uitspraak. ''Het is een overwinning voor de journalistiek'', zei hij. ''Wij hebben toen een heel goede afweging gemaakt om met de verborgen camera te filmen. Dit zouden we zo nog een keer doen. Ik ben trots op Jelle en Jan.''

Als de twee schuldig waren bevonden, hadden ze een celstraf kunnen krijgen. Boere was zelf niet aanwezig bij het proces. In 2010 sleepte Boere Ponsen en Visser nog voor de Raad voor de Journalistiek. Die stelde de twee verslaggevers echter in het gelijk.

Levenslang

De inmiddels 90-jarige Boere zit een levenslange gevangenisstraf uit in een gevangenishospitaal in Noord-Rijnland-Westfalen. Hij is veroordeeld voor het doodschieten van drie Nederlandse burgers in 1944.

Boere was toen lid van het moordcommando Feldmeijer, dat als represaille mensen doodschoot die als anti-Duits bekendstonden.

NVJ

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) reageerde verheugd op de vrijspraak. ''De rechter heeft geoordeeld dat de aantasting van de privacy van Broere niet opweegt tegen het belang van vrije nieuwsgaring.

We beschouwen deze uitspraak dan ook als een overwinning voor de journalistiek'', stelde algemeen secretaris Thomas Bruning, die zelf bij de zaak aanwezig was.

De verborgen camera is een middel dat zorgvuldig moet worden ingezet, maar cruciaal kan zijn om misstanden aan de kaak te stellen. We zijn blij dat de Duitse rechter dit belang op waarde heeft geschat en het journalistieke belang voorrang heeft gegeven.''

Emotioneel

Dinja Bicknese, kleindochter van een door oorlogsmisdadiger Heinrich Boere doodgeschoten apotheker uit Breda, vond de zaak die Boere had aangespannen ''best wel emotioneel''.

''Om een Duitse rechter aandacht te horen besteden aan ons als nabestaanden. Dit is de enige goede uitspraak'', zei ze donderdag over de vrijspraak van de journalisten.

Advocaat

Met de zaak wilde Heinrich Boere ''slechts een signaal afgeven dat je in Duitsland niet zomaar met een verborgen camera mag filmen''.

Dat zei advocaat Rahmlov van de veroordeelde oorlogsmisdadiger Boere donderdag in een reactie op de vrijspraak van de journalisten. ''We hadden al niet gerekend op een celstraf of boete.''

Volgens zijn advocaat wilde Boere wel bij de zitting aanwezig zijn. ''Maar hij is zwaar gehandicapt en het zou een te grote tour zijn hem hier naartoe te brengen'', aldus de advocaat.