DEN HAAG - De politie in Den Haag is via een op het oog simpele inbraak een bende Roemeense skimmers op het spoor gekomen. Dat heeft de politie donderdag laten weten.

De groep plaatste in heel Nederland skimapparatuur op pinautomaten en maakte op die manier miljoenen buit.

Bij de inbraak in een woning verdwenen enkele telefoons maar stuitte de politie op een spoor dat naar Roemenië leidde en uiteindelijk naar de bende.

Samenwerking

De skimapparatuur werd door negen kleine groepjes in Nederland in winkels geplaatst. Handlangers in het buitenland plunderden vervolgens met de verkregen gegevens de rekeningen. De politie werkte in het onderzoek nauw samen met collega's in Roemenië waar vorige maand in vier plaatsen 15 verdachten werden aangehouden, onder wie zes mensen die verdacht worden van het skimmen in Nederland.

Van twee andere verdachten is er inmiddels een uitgeleverd aan Nederland en is een andere aangehouden bij een koperdiefstal in Dordrecht.

Laboratorium

Bij huiszoekingen in twee panden in Schiedam en Rotterdam stuitte de politie op een compleet skimlaboratorium met onder andere mallen om pasmondjes na te maken, piepkleine camera’s (ter grootte van een speldenknop), diverse opslagmedia, laptops en een sigarettendoosje met daarin tien pasjes van een landelijke winkelketen waarop data gezet kon worden.

In een personenauto werd een gestolen betaalautomaat van een benzinestation ontdekt. De politie heeft veel digitale gegevens gevonden die nog worden onderzocht. Na een eerste inschatting verklaarde de politie dat 40 tot 50 nieuwe skimincidenten aan de bende kunnen worden gekoppeld.