AMSTERDAM - Een Elfstedentocht het komende weekeinde is onmogelijk.

Het ijs is op te veel plekken in Friesland te dun en onbetrouwbaar, zo maakte de Vereniging de Friesche Elf Steden woensdagavond bekend.

Het bestuur en de 22 rayonhoofden waren voor de tweede keer bijeen om de kwaliteit van het ijs te bespreken. Binnen een uur waren ze eruit: er komt vooralsnog geen Elfstedentocht.

IJsdikte

De ijsdikte is over grote delen van de 200 kilometer lange route onvoldoende. Volgens voorzitter Wiebe Wieling van de vereniging is het ijs gemiddeld 10 tot 11 centimeter dik, terwijl 15 centimeter een voorwaarde is.

''Er zijn uitschieters van boven de 15 centimeter, maar ook plekken waar het slechts 8 tot 9 centimeter is.'' Dat geldt vooral voor het ijs in het zuiden en zuidwesten van de provincie. ''Die problemen kunnen we niet zomaar oplossen.''

Verloren

Tot zondag verwacht Wieling geen aanzienlijke ijsgroei. Door de wind en de hogere temperaturen woensdag is zelfs ''veel ijs verloren gegaan''. ''In of na het weekeinde komt er dooi. Het is frustrerend. Na 10 dagen vorst zitten we vlak voor de eindstreep. Maar de veiligheid voor iedereen is net zo belangrijk als onze wens om de tocht te houden. We willen zo graag. Maar het kan op dit moment niet.''

Grens

Tekenend, aldus Wieling, is dat dinsdag nog een van de rayonhoofden door het ijs is gezakt. ''We hebben de grens opgezocht. We hebben meter voor meter het ijs van het Slotermeer geïnspecteerd. Maar veiligheid is de grens.'' Wieling bedankte de vele honderden vrijwilligers die zich de afgelopen dagen ''ongelooflijk hebben ingezet'' om de kwaliteit van het ijs beter te maken.

Er zijn weermodellen die in de loop van volgende week vorst voorspellen, maar die worden door andere weermodellen tegengesproken, aldus Wieling. IJsmeester Jan Oostenbrug houdt niettemin een slag om de arm. ''Op oud ijs vriest het het best.''

Waterschap

Het waterschap Friesland voert maandag overleg om te bepalen of de 160 gemalen in de provincie weer in werking worden gezet. Indien de dooi sterk inzet, moet het overtollige water worden weggewerkt.

''Als de gemalen weer gaan werken, dan is het ijs binnen een dag weg'', zei ijsmeester Jan Oostenbrug woensdag na afloop van de persconferentie van de vereniging De Friesche Elf Steden.

Schippers

Minister Edith Schippers (Sport) vindt het ''ontzettend jammer'' dat de Elfstedentocht niet doorgaat. Dat liet ze namens het kabinet weten.

''Met al die miljoenen andere Nederlanders heb ik me er enorm op verheugd. Net als iedereen wilde ook ik mijn agenda er een dag voor leegvegen. Het mag niet zo zijn, dat is heel jammer. Maar laten we ook trots zijn dat we in deze ijskoude dagen hier met z'n allen voor warmgelopen hebben. Dat geeft een heel goed gevoel. En zolang het nu nog kan, wens ik iedereen nog veel ijspret toe'', stelde Schippers.

Volg de reacties op Twitter via NUlive

Alle berichten over de Elfstedentocht in ons nieuwsdossier

IJs te dun voor Elfstedentocht