RIJSWIJK - Of de Elfstedentocht doorgaat, is nog niet duidelijk. Wel staan enkele beroemde natuurijsklassiekers op de schaatskalender.

De Ronde van Skarsterlân, de Veluwemeertocht, de Hollands Venetiëtocht en de Driedaagse van Ankeveen worden de komende dagen verreden, aldus de Stichting Natuurijs Klassiekers.

De Ronde van Skarsterlân in het Friese Goingarijp donderdag is een nieuwe loot aan de boom met natuurijsklassiekers, zegt voorzitter David Pos.

''Er zijn 12 klassiekers, maar afgelopen zomer hebben we samen met de KNSB besloten dat vier verenigingen mogen aansluiten. Omdat we het natuurijs zoveel mogelijk omarmen.''

Veluwemeertocht

De Ronde van Duurswold, die dinsdag op het Schildmeer wordt verreden, is ook een van de 'nieuwe' klassiekers. De Veluwemeertocht, met start in Elburg, staat voor vrijdag 10 februari gepland. De Hollands Venetiëtocht (Giethoorn) is voor zondag 12 februari uitgeschreven.

De eerste marathon van de Driedaagse van Ankeveen is op dinsdag 14 februari vastgesteld.

De Hollands Venetiëtocht is het langst niet verreden. De laatste keer was in december 1996, met Erik Hulzebosch en Klasina Seinstra als winnaars.

Merentocht

De 200 kilometer lange Overijsselse Merentocht door de Kop van Overijssel zal tot en met maandag zeker niet van start gaan.

Het ijs in het noorden van het parcours is daarvoor te slecht en vertoont over een lengte van zo'n 40 kilometer nog windwakken. Dit gebied grenst aan het parcours waar het bestuur van de Elfstedentocht ook nog veel problemen heeft.

Volgens Groen is het ''zeer de vraag'' of de tocht gezien de weerberichten nog verreden wordt. ''Twee dagen dooi is helemaal niet erg, maar dan moet het daarna nog wel weer flink gaan vriezen. Op de Linde tussen Oldemark en Kuinre, waarover de schaatsers heen en terug rijden, ligt over de hele breedte nog een wak.''

Lees alles over de Elfstedentocht