NEW YORK - Een 50-jarige Nederlandse zakenman heeft maandag in de Amerikaanse staat New Jersey bekend dat hij goederen heeft vervoerd naar Iran.

Dit heeft het Openbaar Ministerie in de staat New Jersey laten weten.

Hij had daarom op grond van Amerikaanse sanctiewetten tegen Iran uit 1995 20 jaar cel kunnen krijgen, maar er is een akkoord tussen aanklagers en verdedigers gesloten.

Nu kan de Nederlander, die voor de transportonderneming Netherlands Freight Forwarding heeft gewerkt, hooguit 5 jaar cel en een boete van 250.000 dollar krijgen.

Strafmaat

De strafmaat wordt 15 mei bepaald. De beklaagde liet in 2007 en 2008 zonder vergunning ladingen Amerikaanse producten naar Iran transporteren, waaronder chemicaliën, smeermiddelen en islolatiemateriaal.

De Amerikaanse autoriteiten houden D. er concreet voor verantwoordelijk dat hij tussen augustus 2007 en januari 2008 uit de VS afkomstige onderdelen van vliegtuigen en peroxide heeft verkocht aan Iran. De zakenman heeft Nederland gebruikt als doorvoerhaven.

Hij liet volgens de Amerikaanse aanklager onderdelen van de VS naar een logistiek bedrijf met vestigingen in Rotterdam, Schiphol-Rijk en Tilburg sturen om ze daarna door te verschepen naar Iran.