RIJSWIJK - De kou is inmiddels hoogstwaarschijnlijk in ons land twee mensen fataal geworden.

Een 51-jarige dakloze werd maandag dood gevonden bij Zwolle, waarschijnlijk door onderkoeling. Vorige week werd in Wageningen een zwerver gevonden die was doodgevroren. Uit informatie van betrokken instanties in de grote steden blijkt dat de animo voor nachtopvang groot is.

Voor zover bekend zijn alle daklozen in Amsterdam 's nachts ondergebracht in de speciale winteropvang. In de hoofdstad maken 250 mensen ervan gebruik. Voor hen zijn extra bedden neergezet, aldus de GGD.

Het totale aantal daklozen dat in de hoofdstad wordt opgevangen komt hiermee op ruim 470. Normaal vinden ruim 220 mensen onderdak bij de verschillende hulpinstellingen. Deze organisaties gaan elke dag met busjes langs alle plekken waarvan bekend is dat er vaak daklozen verblijven.

Capaciteit

Landelijk heeft het Leger des Heils de capaciteit uitgebreid van 500 naar 775 bedden, verdeeld over de vier grote steden en Almere, Enschede, Lelystad, Ede, Heerlen en Maastricht. Uitbreiding naar 1000 is mogelijk zodra het nodig is, zo verklaarde de organisatie.

Ook in Utrecht is de opvangcapaciteit uitgebreid: in het centrum van 30 naar een kleine 50 bedden en extra opvang in de nieuwbouwwijk Leidsche Rijn. Medewerkers van Noize en De Tussenvoorziening gaan 's nachts de straat op om mensen naar binnen te krijgen.

Bussen

In Arnhem, Nijmegen en de regio rondom deze steden rijden het Rode Kruis en zorginstelling IrisZorg met bussen in de nacht om mensen mee te nemen of in elk geval op te warmen met dekens, soep en koffie.

Veel extra bedden en extra stoelen worden neergezet, want er is niet genoeg ruimte voor steeds meer bedden. In Enschede heeft de gemeente extra bedden geregeld in de nachtopvang. Politie is daar attent op zwervers op straat.

Rotterdam

In Rotterdam wordt niet extra gezocht naar daklozen. ''Sinds de winterregeling vorige week is ingegaan, zoeken veldwerkers al actief naar daklozen die buiten slapen'', licht een woordvoerster van de GGD Rotterdam toe. Buiten slapen in de havenstad is niet nodig, stelt de woordvoerster, want er zijn voldoende bedden beschikbaar om mensen op te vangen.

In Den Haag blijven de straatteams die normaal gesproken rondrijden op zoek naar mensen die hulp nodig hebben, dat nu ook doen. De gemeente zet geen extra teams in. In de hofstad zijn op dit moment ruim 200 opvangplekken beschikbaar.