AMSTERDAM - De 22 rayonhoofden van de Vereniging Friesche Elfsteden kunnen nog niet zeggen op welke datum er een Elfstedentocht gaat plaatsvinden.

Dat werd maandag tijdens een persconferentie bekendgemaakt door Wiebe Wieling, de voorzitter van de Vereniging De Friesche Elfsteden. Volgens de vereniging is er wel 'een voorzichtige kans' op een tocht.

Volgens Wieling heeft er een 'fantastische' ontwikkeling plaatsgevonden op het ijs in Noord-Friesland, maar is het ijs in het zuidoosten van de route nog niet goed genoeg.

Slotermeer

"Dat baart ons op dit moment zorgen." Vooral het ijs op het Slotermeer is niet sterk; 'het plaatselijke rayonhoofd heeft het meer daar nog niet over kunnen steken'. Ook bij Stavoren en op het water van de Luts is het ijs zwak.

De vereniging geeft aan op zoek te gaan naar alternatieve routes. "We zullen over het meer per meter kijken wat we kunnen doen om toch een route uit te zetten."

Als over de hele route het ijs zo zou zijn als in het noordelijke deel van de provincie, zou de tocht der tochten snel naderbij komen, aldus Wieling. ''Maar zo ver is het nog niet.''

Een kaartje van de route

(c)NU.nl/Jelle Kamsma

Dikte

Het ijs moet overal minstens 15 centimeter dik zijn, maar dat is bijna nergens het geval. ''Op de ene plek is het ijs 10 centimeter, even verderop is het slechts 2 centimeter. Daar kun je dus geen 16.000 mensen overheen sturen.''

"We zullen alles doen wat in ons vermogen ligt om de problemen op te kunnen lossen. Maar het weer bepaalt uiteindelijk", aldus Wieling.

Woensdag komen de rayonhoofden weer bijeen om de situatie te bespreken. "We gaan uiteraard voor de hoofdprijs." Volgens de vereniging zijn de weersvoorspellingen wel gunstig.

Voorbereiding

De vereniging geeft aan al wel goed voorbereid te zijn op een eventuele tocht. "Er liggen uitgebreide draaiboeken klaar. Het kan qua voorbereiding niet beter."

Wieling geeft aan dat er bij een mogelijke tocht, 2 miljoen bezoekers verwacht worden.

Rayonhoofden

De 22 rayonhoofden van de Vereniging Friesche Elfsteden kwamen zondagmiddag in Sint Nicolaasga bijeen om de situatie van het Friese ijs te bespreken.

De tocht is tot nog toe 15 keer verreden. Zes daarvan werden gehouden in januari, acht in februari en maar een keer vond de Elfstedentocht plaats in de maand december.

Leeuwarden is vanouds de start- en finishplaats van de circa 200 kilometer lange tocht. Die voert de deelnemers verder langs Sneek, IJlst, Sloten, Stavoren, Hindeloopen, Workum, Bolsward, Harlingen, Franeker en Dokkum.

Sinds 2006 kent de Elfstedentocht 22 rayons. De rayonhoofden meten de ijsdikte, zorgen voor de stempelpost en eventuele kluunpassages.

Vaarverbod

De provincie Friesland heeft het vaarverbod verder uitgebreid. Met ingang van maandag 12.00 uur mag tot nader order ook op een aantal grotere vaarwegen niet meer worden gevaren, zo meldde de provincie.

Het verbod geldt nu ook voor de vaarwegen naar Drachten en Heerenveen, een deel van het Van Harinxmakanaal en de westelijke toegang tot Leeuwarden. Het Prinses Margrietkanaal en de oostelijke toegang tot Leeuwarden blijven wel open, omdat die belangrijk zijn voor de beroepsvaart. Het verbod is bedoeld om de aangroei van ijs te bevorderen.

Helpers

Honderden vrijwilligers gaan maandag en dinsdag op pad om de route van de Elfstedentocht sneeuwvrij te maken. Enkele rayonhoofden hebben daartoe maandag een oproep gedaan. Ook 200 leerlingen van de Maritieme Academie in Harlingen gaan helpen, meldde directeur Arjen Mintjes van de opleiding maandag.

Sneeuw is op dit moment de voornaamste spelbreker voor de aangroei van ijs. Op grote delen van de route is het ijs nog niet dik genoeg en ligt er een pak sneeuw op.

Maandag zakte bij Balk in het zuiden van de provincie Friesland nog een veegmachine door het ijs. Om onveilige situaties te voorkomen, schakelen de IJswegencentrale en rayonhoofden over op handmatig vegen.

Hell

''Dat is een hell of a job'', zegt directeur Mintjes van de Maritieme Academie. Zijn leerlingen moeten een traject van 9 kilometer in de buurt van Harlingen sneeuwvrij maken, over een breedte van 5 meter. ''Daar zijn ze de rest van de week wel zoet mee. Maar ja, ze kunnen toch niet varen'', aldus Mintjes.

Volgens secretaris Harm Jan Urbach van De Friesche IJsbond, vereniging van IJswegencentrales in Friesland, moet er nog een kwart tot een derde van de route helemaal sneeuwvrij worden gemaakt. ''Vanaf Sneek naar het zuiden'', aldus Urbach.

De ijsmachines gaan pas het ijs op als er minimaal 8 centimeter dik ijs ligt. ''En dan moet je niet denken aan de machines in het Thialf-stadion, maar aan uit de hand gelopen motormaaiers met borstels of soms zelfs oude auto's met een schuif'', aldus Urbach.

Bekijk het actuele weer

Lees alles over de Elfstedentocht op onze special

Volg dit nieuws op Twitter via NUlive

Nog geen duidelijkheid over Elfstedentocht