EEFDE - De noodvoorziening bij sluis Eefde kan maandagochtend beginnen met het bevrijden van de 42 schepen die vastzitten op het Twentekanaal.

Het testen van de noodsluis in het Twentekanaal is zondag voorspoedig verlopen, meldde een woordvoerder van Rijkswaterstaat.

Op 3 januari viel een sluisdeur naar beneden. Sindsdien is de sluis geblokkeerd en liggen 42 schepen vast. Het schip de Nautictrans, dat in de sluis lag toen het ongeluk gebeurde, is maandag als eerste aan de beurt.

Een ijsbreker is zondag ingezet om de doorvaart van de schepen op het Twentekanaal mogelijk te maken. De schepen worden volgens een al vastgestelde volgorde geschut.

De noodvoorziening maakt het ook mogelijk dat daarna bedrijven langs het Twentekanaal weer over het water bereikt kunnen worden voor bevoorrading en afvoer van spullen.

Schultz

Minister Melanie Schultz (Verkeer) stelde 24 januari een speciale regeling open om schippers en verladers tegemoet te komen in de schade. Het onderzoek van TNO naar de oorzaak van het ongeluk loopt nog.

De reparatie van de sluis duurt volgens Rijkwaterstaat nog tot medio maart. Essentieel is de levering van kettingen, die in het tilmechanisme van de sluisdeur zitten. Die kettingen moeten opnieuw worden gemaakt