AMSTERDAM - Reizigers moeten maandagochtend rekening houden met een drukke ochtendspits, volle treinen en vaker overstappen.

De NS raadt adviseert reizigers in de spits waar mogelijk een trein eerder of later te nemen.

De NS hanteert sinds zondag een aangepaste dienstregeling. In vrijwel de hele Randstad rijden minder intercity's. Reizigers ondervonden daar nog weinig hinder van, maar maandag is het aantal reizigers veel groter. NS-medewerkers zijn opgeroepen buiten de spits te reizen.

Omdat de dienstregeling is aangepast, is de Geld Terug Bij Vertraging-regeling van kracht. Diegenen die hun bestemming niet per trein hebben kunnen bereiken, krijgen de kosten vergoed die ze hebben gemaakt om daar toch te komen.

Taxibonnen kunnen bij de NS worden gedeclareerd en wie met de auto is opgehaald, kan negentien cent per kilometer vergoed krijgen.

ANWB

Op de weg verwacht de ANWB een normale ochtendspits met op het hoogtepunt ongeveer 200 kilometer file. Rijkswaterstaat kon zondagavond geen voorspelling doen over eventuele snelheidsverlagingen in verband met gladheid.

Er is volgens een woordvoerster voldoende gestrooid en de snelwegen zijn vrij van sneeuwresten. Als dat zo blijft, zijn geen extra maatregelen nodig. Door bijvoorbeeld mist kan die situatie veranderen.

Dinsdag

Of de dienstregeling van de NS ook dinsdag aangepast blijft is nog niet besloten. Hoewel het stevig blijft vriezen, is de verwachting dat er geen sneeuw valt. Zondagnacht wordt opnieuw extra personeel ingezet, maar dat is volgens een woordvoerder van Prorail geen garantie dat er geen problemen zijn in de ochtendspits.

"Er vormen zich ijsblokken onder de treinen die er onderuit kunnen vallen. Als dat net boven een belangrijke wissel gebeurt, zal die vastlopen. Zoiets valt niet te voorkomen."

Snelwegen

Op diverse snelwegen in het land zijn zondagavond snelheidsbeperkingen ingevoerd vanwege de gladheid. Dat blijkt uit informatie van de VID. Eerder op de dag trok beperkingen Rijkswaterstaat juist in omdat de gladheid was verdwenen.

De maatregelen gelden op delen van de snelwegen A4, A15, A27 en A28. De gladheid ontstaat door bevriezing van natte weggedeelten.

Drukte

OV-informatie 9292 blijft het druk houden door vooral de problemen op het spoor. Dat meldde zondagavond een woordvoerder. Zaterdag gaf de organisatie 1,4 miljoen reisadviezen via de website, telefonisch of via de mobiele site. Normaal zijn dat er op een zaterdag ongeveer 300.000. Vrijdag werd al het recordaantal van 2 miljoen adviezen gegeven.

Het informatiepunt voert zondagavond de geactualiseerde dienstregeling van de NS in. De tijdelijke dienstregeling veroorzaakt volgens een woordvoerder van 9292 nogal wat verwarring onder de reizigers.

Bekijk alle winterfoto's op de special van NUfoto

Bekijk de weersverwachting

Winterweer speelt treinverkeer weer parten