LEEUWARDEN - De 22 rayonhoofden van de Vereniging Friesche Elfsteden zijn zondagmiddag in Sint Nicolaasga bijeen gekomen om de situatie van het Friese ijs te bespreken.

Ook werd er gekeken naar de knelpunten. Het bestuur doet pas maandag in Leeuwarden mededelingen over het beraad van zondag over een mogelijke Elfstedentocht.

''Het gaat om een verkennende bijeenkomst’’, beklemtoonde een woordvoerder van de vereniging.

''Het zou heel raar zijn als we dat niet deden, nadat het een aantal nachten flink gevroren heeft.’’ De woordvoeder wilde niet vooruitlopen op speculaties over een mogelijke Elfstedentocht. 

2006

Sinds 2006 kent de Elfstedentocht 22 rayons. Dat jaar besloot het bestuur Oude Leije als zelfstandig rayon aan te wijzen. De rayonhoofden meten de ijsdikte, zorgen voor de stempelpost en eventuele kluunpassages. De baas van de rayonhoofden is de ijsmeester van de Vereniging de Friesche Elfsteden.

De tocht is tot nog toe 15 keer verreden. Zes daarvan werden gehouden in januari, acht in februari en maar een keer vond de Elfstedentocht plaats in de maand december.

Leeuwarden is vanouds de start- en finishplaats van de circa 200 kilometer lange tocht. Die voert de deelnemers verder langs Sneek, IJlst, Sloten, Stavoren, Hindeloopen, Workum, Bolsward, Harlingen, Franeker en Dokkum.

Platgebeld

Diverse hotels in Leeuwarden worden zondag ''platgebeld'' door schaatsliefhebbers die hopen op een Elfstedentocht. Sommige hotels zijn wel terughoudend met zulke reserveringen, omdat niet duidelijk is of er echt zicht is op de Tocht der tochten.

''Wij werken niet met wachtlijsten'', aldus het Bastion Hotel (40 kamers), ''We raden de mensen aan eerst af te wachten of er een datum wordt genoemd.''

Reserveringen

Het Eden Oranje Hotel (150 kamers) heeft al zo'n 70 reserveringen binnen. ''We verwachten dat het nu snel veel drukker zal worden'', aldus een woordvoerder. Ook bij hotel Campanile kwamen vanaf zondagmiddag voortdurend reserveringen binnen.

Campanile werkt wel met een wachtlijst. ''Er kwam net weer een reservering voor 6 personen binnen. Als de Elfstedentocht doorgaat geldt: wie het eerst komt, wie het eerst maalt'', zegt een medewerkster.

Ook bungalowketen Landal GreenParks spreekt van een gekkenhuis. Er komen heel veel telefoontjes binnen of er nog accommodatie beschikbaar is. ''De telefooncentrale ontploft bijna'', aldus een woordvoerder. ''De meeste mensen zetten in op komend weekend.'' Landal heeft twee parken in Friesland.

't Anker

Bij het legendarische Elfstedenhotel 't Anker (23 kamers) in het centrum van Leeuwarden broeit het altijd als de vorst toeslaat.

Het hotel is een speciale website begonnen (www.elfstedenreservering.nl) waar inwoners van Friesland accommodatie, al dan niet met ontbijt, kunnen aanbieden en schaatsliefhebbers een geschikte slaapplaats kunnen vinden. De aanbieder mag zelf bepalen welke prijs voor een bed of kamer wordt gevraagd.

Bekijk de lezersfoto's van het winterweer op NUfoto | weer op NU.nl

Bekijk de Elfstedentocht-special van NUsport

Lees de berichten op Twitter over het winterweer via NUlive

Rayonhoofden al in vergadering